banner festival 23

— vrijdag 12 november 2021, 16:05 | 0 reacties, praat mee

Brussel verwijdert interne correspondentie, publieke controle onmogelijk

© Philipp Dimitri

De Europese Commissie vernietigt op grote schaal interne communicatie, wat het op zijn minst lastig maakt om te controleren hoe politieke besluiten tot stand zijn gekomen, meldt NRC. Laatste wijziging: 12 november 2021, 16:06

Dat blijkt uit ‘The Code’-documenten die Der Spiegel in handen heeft gekregen en heeft gedeeld met NRC en het Europese netwerk van onderzoeksjournalisten European Investigative Collaborations (EIC). Het gaat om duizenden documenten die de werkwijze van de zogeheten ‘Gedragscodegroep’ in Brussel onthullen, waar Europese lidstaten afspraken maken over elkaars belastingwetgeving, meldt NRC.

De informatie bestaat uit onder meer notulen van besloten vergaderingen, rapporten en andere interne documenten.

Het gebrek aan archivering is een direct gevolg van software die vanaf 2015 in Brussel is geïntroduceerd, zo blijkt uit interne stukken. E-mails en andere documenten worden sindsdien alleen gearchiveerd als ambtenaren in Brussel een apart vinkje zetten voor registratie. Doen zij dit niet, dan worden die na zes maanden “automatisch verwijderd”. Dat geldt voor zowel de ontvangen als verzonden berichten uit de e-mailpostbussen.

De correspondentie die automatisch wordt gewist, is niet meer terug te halen. Dat druist in tegen de regels van de Europese Unie in. Elke EU-burger heeft recht op inzage in de documenten van de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie, ongeacht het medium.

De massavernietigingspraktijk, zoals in interne draaiboeken beschreven, draagt zo bij aan het verder vertroebelen van het zicht op Europese besluitvorming, die toch al kritiek krijgt om een gebrek aan transparantie. Concreet voorbeeld waar NRC over schrijft is de manier waarop cruciale communicatie over Europese belastingafspraken aan het publieke zicht onttrokken blijken te worden. Hoewel dat gaat om een opzienbarend, gevoelig dossier waarmee miljoenen gemoeid zijn, zegt de Europese Commissie niet te beschikken over e-mails hierover.

Volgens de Europese Commissie sluit het archiveringsbeleid aan op internationale kwaliteitsstandaarden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.