Brussel verwijdert interne correspondentie, publieke controle onmogelijk

De Europese Commissie vernietigt op grote schaal interne communicatie, wat het op zijn minst lastig maakt om te controleren hoe politieke besluiten tot stand zijn gekomen, meldt NRC.
Dat blijkt uit ‘The Code’-documenten die Der Spiegel in handen heeft gekregen en heeft gedeeld met NRC en het Europese netwerk van onderzoeksjournalisten European Investigative Collaborations (EIC). Het gaat om duizenden documenten die de werkwijze van de zogeheten ‘Gedragscodegroep’ in Brussel onthullen, waar Europese lidstaten afspraken maken over elkaars belastingwetgeving, meldt NRC.
De informatie bestaat uit onder meer notulen van besloten vergaderingen, rapporten en andere interne documenten.
Het gebrek aan archivering is een direct gevolg van software die vanaf 2015 in Brussel is geïntroduceerd, zo blijkt uit interne stukken. E-mails en andere documenten worden sindsdien alleen gearchiveerd als ambtenaren in Brussel een apart vinkje zetten voor registratie. Doen zij dit niet, dan worden die na zes maanden “automatisch verwijderd”. Dat geldt voor zowel de ontvangen als verzonden berichten uit de e-mailpostbussen.
De correspondentie die automatisch wordt gewist, is niet meer terug te halen. Dat druist in tegen de regels van de Europese Unie in. Elke EU-burger heeft recht op inzage in de documenten van de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie, ongeacht het medium.
De massavernietigingspraktijk, zoals in interne draaiboeken beschreven, draagt zo bij aan het verder vertroebelen van het zicht op Europese besluitvorming, die toch al kritiek krijgt om een gebrek aan transparantie. Concreet voorbeeld waar NRC over schrijft is de manier waarop cruciale communicatie over Europese belastingafspraken aan het publieke zicht onttrokken blijken te worden. Hoewel dat gaat om een opzienbarend, gevoelig dossier waarmee miljoenen gemoeid zijn, zegt de Europese Commissie niet te beschikken over e-mails hierover.
Volgens de Europese Commissie sluit het archiveringsbeleid aan op internationale kwaliteitsstandaarden.
Praat mee