persveilig seminar

— dinsdag 20 juli 2021, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Oostenrijks Hooggerechtshof legt Facebook-zaak voor aan Europese Hof van Justitie

Reuters

Het Oostenrijke Hooggerechtshof, der Oberste Gerichtshof (OGH), legt een klacht van activist Max Schrems tegen Facebook voor aan het Europese Hof van Justitie. Centraal staat de vraag of Facebook de wijze waarop het gebruikersdata verzamelt juridisch correct heeft onderbouwd. Laatste wijziging: 20 juli 2021, 11:35

Schrems heeft Facebook al jaren in zijn vizier. De wijze waarop het platform de Europese Algemene Verordening Gegegevensbescherming (AVG) toepast ondergraaft volgens Schrems de letter van de wet. Volgens de activist ziet Facebook bepaalde verleende toestemming als een vrijbrief om die gegevens ook te gebruiken om profielen op te bouwen om zo gericht advertenties te tonen.

“Facebook probeert gebruikers hun meeste AVG-rechten te ontnemen, door toestemming simpelweg te ‘herinterpreteren’ als een civiel-rechtelijk contract. Dat is niets minder dan een goedkope poging AVG te omzeilen”, stelt Schrems in een verklaring.

Schrems vroeg Facebook jarenlang om alle informatie die ze over hem hadden verzameld, wat volgens het OGH resulteerde in ‘eieren zoeken’, waarbij Facebook doorlopend moest worden aangespoord data te overhandigen. Het Hooggerechtshof kende Schrems 500 euro toe als symbolische schadevergoeding voor deze data-vossenjacht.

Het OGH legt de klacht voor aan het Europese Hof van Justitie. Facebook legt volgens Schrems de eenmaal gegeven toestemming uit als een langdurig contractuele overeenkomst. AVG-artikel 6 staat gegevensverwerking alleen toe als “noodzakelijk is [..] om een overeenkomst uit te voeren.”

Schrems hekelt de uitleg dat gebruikers hebben ingestemd met dataverwerking voor gepersonaliseerde advertenties - en zulke advertenties in essentie hebben ‘besteld’.

Hij stelt dat Facebooks verdienmodel binnen de Europese Unie op deze juridische uitleg baseert. “Mocht Facebook bij het Europese Hof verliezen, moeten ze niet alleen met deze activiteiten stoppen, maar ook alle illegaal aangelegde data wissen én miljoenen gebruikers schadevergoeding betalen. Ik ben erg blij met deze doorverwijzing.”

In een reactie tegenover persbureau Reuters zegt Facebook de uitspraak te bestuderen. “We onderschrijven de principes van AVG volledig en hebben al omvangrijke wijzigingen aan onze bedrijfsvoering aangebracht, om gebruikers zinvolle transparantie en controle over hun data te geven”, stelt Facebook.

Het kan overigens nog jaren duren voor er een oordeel van het Europese Hof van Justitie ligt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.