— vrijdag 17 september 2021, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie: ‘Bescherm journalisten beter’

Het gebouw van de Europese Commissie. - © AFP / Kenzo Tribouillard

De Europese Commissie wil dat landen die onderdeel zijn van de Europese Unie journalisten beter gaan beschermen. Het afgelopen jaar werd er in de 27 EU-lidstaten 908 keer een aanval gepleegd op journalisten. En dat is volgens de commissie veel te veel. Onder aanvallen worden naast fysiek geweld ook vernieling van apparatuur en woningen én rechtszaken tegen kritische journalisten gerekend. Laatste wijziging: 20 september 2021, 09:09

“Journalist mogen niet sterven of gewond raken vanwege hun werk”, zei commissaris Vera Jourová (Waarden en Openbaarheid) donderdagochtend tijdens de presentatie van Brusselse aanbevelingen. De Europese Commissie wil dat lidstaten aanvallen op journalisten altijd vervolgen. Daarvoor kunnen ze de hulp inroepen van de agentschappen Europol en Eurojust.

Daarnaast moeten bedreigde journalisten bescherming krijgen en desnoods ondergebracht worden op veilige plekken. “Lidstaten moeten ook hun politie-agenten trainen in het beter beschermen van journalisten en andere media-professionals, vooral tijdens demonstraties”, aldus de commissie, volgens Aljazeera.

Aan met name vrouwelijke journalisten en journalisten die minderheidsgroepen vertegenwoordigen moet ook weerbaarheidstraining worden aangeboden. Zij worden volgens de vaker aangevallen dan andere journalisten. De Europese Commissie wil ook dat lidstaten online-aanvallen serieuzer aanpakken.

De voorstellen van de Europese Commissie zijn niet bindend voor de lidstaten. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Europese Commissie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.