basis naar compleet

— donderdag 12 mei 2016, 16:20 | 0 reacties, praat mee

‘Geen einde aan geoblocking’

Er zal voorlopig geen einde komen aan geoblocking, het beperken van toegang tot online (beeld)materiaal gebaseerd op de geografische locatie van de gebruiker. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van een Europees wetsontwerp. De Europese Commissie zal dat voorstel over twee weken publiceren, zo meldt de krant. Laatste wijziging: 23 mei 2016, 10:44

Uit het uitgelekte concept blijkt dat het voortaan wel mogelijk wordt voor consumenten om in andere landen spullen te kopen, wat ook wel eens werd tegengehouden middels geoblocking, waarbij bepaalde EU-bewoners werden geblokkeerd of doorgestuurd naar een regionale variant met andere prijzen of beschikbaarheid.

Bij artikel 1 zou echter duidelijk een uitzondering staan voor audiovisuele diensten zoals films, tv series en sportverslagen. Ook in Nederland speelde dat onderwerp. Zo dwong het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in 2010 de NOS tot geoblocking. Nederlanders die in het buitenland woonden waren niet in staat om de verslaggeving over de Olympische Spelen te volgen via internet.

Dat er geen werk meer wordt gemaakt van geoblocking is opvallend te noemen aangezien de Europese Commissie eerder juist van plan om zo veel mogelijk beperkingen weg te nemen die één digitale Europese markt in de weg staan.

Volgens Broadband TV News geeft dit aan dat lobbygroepen uit de film- en sportrechten industrie, die hun lucratieve auteursrechtenregelingen met individuele lidstaten niet wilde verliezen, hebben gewonnen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.