‘Geen einde aan geoblocking’

Er zal voorlopig geen einde komen aan geoblocking, het beperken van toegang tot online (beeld)materiaal gebaseerd op de geografische locatie van de gebruiker. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van een Europees wetsontwerp. De Europese Commissie zal dat voorstel over twee weken publiceren, zo meldt de krant.
Uit het uitgelekte concept blijkt dat het voortaan wel mogelijk wordt voor consumenten om in andere landen spullen te kopen, wat ook wel eens werd tegengehouden middels geoblocking, waarbij bepaalde EU-bewoners werden geblokkeerd of doorgestuurd naar een regionale variant met andere prijzen of beschikbaarheid.
Bij artikel 1 zou echter duidelijk een uitzondering staan voor audiovisuele diensten zoals films, tv series en sportverslagen. Ook in Nederland speelde dat onderwerp. Zo dwong het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in 2010 de NOS tot geoblocking. Nederlanders die in het buitenland woonden waren niet in staat om de verslaggeving over de Olympische Spelen te volgen via internet.
Dat er geen werk meer wordt gemaakt van geoblocking is opvallend te noemen aangezien de Europese Commissie eerder juist van plan om zo veel mogelijk beperkingen weg te nemen die één digitale Europese markt in de weg staan.
Volgens Broadband TV News geeft dit aan dat lobbygroepen uit de film- en sportrechten industrie, die hun lucratieve auteursrechtenregelingen met individuele lidstaten niet wilde verliezen, hebben gewonnen.
Praat mee