training eu starters

— woensdag 31 mei 2017, 09:31 | 0 reacties, praat mee

‘Europese auteursrechtherziening moet op de schop’

ANP

Een groep van ruim zestig (onder meer) journalistieke vakverenigingen, maatschappelijke organisaties, startups, onderwijsinstellingen en makers hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen niet te vertragen bij de hervorming van het Europese auteursrecht. Laatste wijziging: 1 juni 2017, 13:07

In een open brief stellen ze dat het huidige systeem verouderd is. De auteurswetgeving in Europa loopt zo uit de pas met de digitale economie. Lidstaten zouden voorstellen van september vorig jaar uithollen en de zakelijke belangen van traditionele partijen als platenmaatschappijen en uitgevers te veel beschermen.

In de brief worden drie punten in het bijzonder genoemd: de introductie van een uploadfilter voor online platforms, waarbij al op het moment van uploaden wordt ingegrepen. Dat is een onterechte vorm van censuur die alle EU-burgers treft, vinden de organisaties. Conflicten over vermeende auteursrechtschendingen kunnen beter op andere wijze worden opgelost, aldus de opstellers - die eisen dat dit filter helemaal uit de voorstellen wordt geschrapt.

De auteursrechtherziening moet niet juist nieuwe beperkingen introduceren, vinden de organisaties. In de voorstellen van de Europese Commissie krijgen uitgevers meer mogelijkheden om hergebruik van materiaal te voorkomen. Dat moet ook van tafel, vinden de briefschrijvers.

Als laatste willen de organisaties dat de nieuwe auteurswetgeving in Europa barrières wegneemt voor gebruik van materiaal voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Zulk gebruik kan nu nog op contractueel niveau worden beperkt of via technologische beperkingen (geografische blokkades, red.). Onderwijs, onderzoek en innovatie zouden een uitzonderingspositie moeten krijgen in de herziene pan-Europese wetgeving. Meer bij Communia Association

Bekijk meer van

Recht Europese Commissie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.