website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Schikking getroffen in zaak ‘apenselfie’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Recht op dinsdag 12 september 2017, 08:29

De selfie van de zwarte kuifmakaak, gemaakt in 2011 op Sulawesi

De selfie van de zwarte kuifmakaak, gemaakt in 2011 op Sulawesi - © David Slater

Nieuws

De juridische strijd over wie de auteursrechten bezat van de foto van de selfie van een makaak-aap is voorbij. De partijen hebben een schikking getroffen. De eigenaar van de camera gaat er nu mee akkoord dat hij 25 procent van de opbrengsten van de foto zal doneren aan liefdadigheidsprojecten voor de bedreigde apensoort in Indonesië.

De aap Naruto maakte in 2011 op het Indonesische eiland Sulawesi een foto van zichzelf, met de camera van natuurfotograaf David Slater. De foto werd vaak overgenomen, tot onvrede van de fotograaf. Slater stelde altijd dat zijn foto vaak werd gebruikt zonder toestemming. Critici waren van mening dat het auteursrecht bij de aap lag, omdat die de foto daadwerkelijk genomen heeft.

Uiteindelijk stapte PETA ruim twee jaar geleden naar de rechter, omdat de dierenrechtenorganisatie vindt dat de aap Naruto moet profiteren van de opbrengsten van alle foto’s. Het leidde tot meerdere slepende en kostbare rechtszaken, onder meer omdat het niet duidelijk was of een aap het auteursrecht kan bezitten op een foto. Volgens PETA stond in de Amerikaanse wet niet expliciet vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.

In een gezamenlijke verklaring zeggen PETA en David Slater nu dat de hele kwestie dierenrechten onder de aandacht heeft gebracht. De advocaat van de fotograaf wil niet zeggen of hij de rest van de opbrengsten gewoon zelf mag houden. Meer bij de NOS

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.