— dinsdag 12 september 2017, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Schikking getroffen in zaak ‘apenselfie’

De selfie van de zwarte kuifmakaak, gemaakt in 2011 op Sulawesi - © David Slater

De juridische strijd over wie de auteursrechten bezat van de foto van de selfie van een makaak-aap is voorbij. De partijen hebben een schikking getroffen. De eigenaar van de camera gaat er nu mee akkoord dat hij 25 procent van de opbrengsten van de foto zal doneren aan liefdadigheidsprojecten voor de bedreigde apensoort in Indonesië.

De aap Naruto maakte in 2011 op het Indonesische eiland Sulawesi een foto van zichzelf, met de camera van natuurfotograaf David Slater. De foto werd vaak overgenomen, tot onvrede van de fotograaf. Slater stelde altijd dat zijn foto vaak werd gebruikt zonder toestemming. Critici waren van mening dat het auteursrecht bij de aap lag, omdat die de foto daadwerkelijk genomen heeft.

Uiteindelijk stapte PETA ruim twee jaar geleden naar de rechter, omdat de dierenrechtenorganisatie vindt dat de aap Naruto moet profiteren van de opbrengsten van alle foto’s. Het leidde tot meerdere slepende en kostbare rechtszaken, onder meer omdat het niet duidelijk was of een aap het auteursrecht kan bezitten op een foto. Volgens PETA stond in de Amerikaanse wet niet expliciet vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.

In een gezamenlijke verklaring zeggen PETA en David Slater nu dat de hele kwestie dierenrechten onder de aandacht heeft gebracht. De advocaat van de fotograaf wil niet zeggen of hij de rest van de opbrengsten gewoon zelf mag houden. Meer bij de NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.