— dinsdag 30 juni 2015, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Compromis rond Europese netneutraliteit

Een overeenkomst tussen de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement betekent dat de strenge interpretatie van netneutraliteit zoals Nederland die kent, op termijn zal worden vervangen door een versie met meer bewegingsruimte voor internetaanbieders en grote spelers in de media. EU-commissaris Günther Oettinger spreekt in een euforische tweet. van een 'doorbraak', maar er is kritiek op de wijze waarop het gedefinieerde 'open internet' vrijwel automatisch de deur open zet voor een alternatief, besloten deel van het internet, waar commerciële partijen snellere diensten op kunnen ontwikkelen.

De Britse tak van technologiesite Ars Technica wijst in dit kader op de voorziene vrijheid tot zero rating, wat betekent dat de aanbieder extra diensten kan bundelen (zoals bijvoorbeeld Spotify) die niet meetelt in de databundel. Kleinere bedrijven of startups beschikken niet over de middelen om zo’n contract met zero rating af te spreken. Het voorstel introduceert daarmee ongelijkheid die in een strenge interpretatie van netneutraliteit juist zou zijn voorkomen, aldus Ars Technica.

Volgens de Europese Commissie zijn de voorstellen juist een garantie voor het behoud van een open internet. Dat is een van de definities die de Commissie hanteert - versus een onderdeel van het internet waar commerciële partijen tempo en dienstenaanbod kunnen bepalen. De Commissie stelt in hun persbericht dat “het internetaanbieders vrij staat gespecialiseerde diensten van hoge kwaliteit aan te bieden, zoals internettelevisie of innovatie toepassingen, zolang die diensten niet ten koste gaan van de kwaliteit van het open internet.”

Netneutraliteit probeert een ‘afsplitsing’ van internet te voorkomen - de mogelijkheid bestaat dat investeringen alleen nog in de specialistische netwerken worden gedaan en het ‘open internet’ (voorheen ‘het internet’) een best effort alternatief wordt. In de plannen, die overigens nog officieel moeten worden goedgekeurd, bezweert de Commissie dat geen dienst zal voorgetrokken of vertraagd omdat het geen betalingen wil doen aan internetaanbieders.

Filteren van toegang wordt niet toegestaan. Behoudens enkele specifieke gevallen (zoals het afweren van internetaanvallen of het bestrijden van kinderporno) mag er niet in het internetverkeer worden ingegrepen. Volgens de Commissie betekenen de pan-Europese regels een einde aan fragmentatie van wetgeving in de Europese Unie en bieden ze juridische zekerheid voor bedrijven.

Binnen de plannen worden in 2017 ook de roamingkosten voor mobiel telefoonverkeer in andere lidstaten afgeschaft. Daarmee kost bellen in het Europese buitenland dan net zoveel als thuis.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.