festival journalistiek nvj 2022

— vrijdag 21 januari 2022, 08:38 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement akkoord met strengere regels voor techbedrijven

© Pixabay

Het Europees Parlement heeft donderdag met een ruime meerderheid gestemd voor een nieuw wettenpakket dat consumenten beter moet beschermen tegen de macht van grote internetbedrijven. Dat wettenpakket, de zogenoemde Digital Services Act (DSA), verplicht transparantie over werking van algoritmen, verbiedt het verzamelen van informatie over de gezondheid, seksuele geaardheid of politieke van gebruikers en regelt het verwijderen van berichten met ongewenste inhoud. Laatste wijziging: 21 januari 2022, 08:53

Dat melden diverse media, waaronder RTL Nieuws. De DSA moet ook het verbieden van ‘dark patterns’ mogelijk maken. Dat zijn apps en sites die bewust ontworpen zijn om gebruikers iets tegen hun zin te laten doen. Consumenten die zaken tegenkomen waarvan zij weten dat ze schadelijk zijn, kunnen daar op grond van de DSA compensatie voor eisen.

De DSA verwant aan de al eerder aangenomen Digital Markets Act, dat zich met name richt op het beperken van de marktmacht van grote techbedrijven. Het nieuwe wettenpakket geldt niet alleen voor webbrowsers. Ook smart-tv’s en virtuele assistenten gaan eronder vallen, evenals sociale media, zoekmachines, besturingssystemen, cloudsystemen, videodiensten en online bemiddelingsdiensten.

Hoewel de Europese Parlement heeft ingestemd met het wettenpakket, is hij nog niet van kracht. Eerst gaan de ministers van de Europese lidstaten zich buigen over de tekst van de wetten. Wanneer die teksten zijn goedgekeurd, worden ze nog behandeld door de Europese Commissie. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Europees Parlement

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.