word studentlid

— donderdag 19 oktober 2023, 10:20 | 0 reacties, praat mee

European Press Prize in tijden van oorlog: extra aandacht voor propaganda

European Press Prize in tijden van oorlog: extra aandacht voor propaganda
European Press Prize

Europese journalisten van landen die deel uitmaken van de Raad van Europa kunnen tot 15 december 2023 werk inzenden voor de European Press Prize 2024. Ook journalisten uit Rusland en Belarus mogen inzenden, maar de organisatie zegt aandacht te hebben voor potentiële propaganda of producties van gesanctioneerde media, zoals RT. Laatste wijziging: 19 oktober 2023, 10:21

De jaarlijkse European Press Prize beloont Europese kwaliteitsjournalistiek en wil diversiteit van Europese journalistiek laten zien.

Er woedt op het continent oorlog - óók op het gebied van propaganda en desinformatie. De organisatie zegt vorig jaar al stappen te hebben gezet om potentieel problematische inzendingen al in een vroeg stadium te beoordelen.

“Of we inzendingen van journalisten met een Russische of Belarussische achtergrond moesten accepteren was een serieuze afweging die we, gezien de oorlog, vorig jaar al hebben gemaakt. Enkel het hebben van een bepaalde nationaliteit is onvoldoende reden om te worden uitgesloten van de European Press Prize. Dat hebben we diepgaand besproken met onder meer het bestuur en de leden van ons voorbereidend comité”, aldus een woordvoerder.

Dat comité houdt volgens de organisatie stevig de vinger aan de pols wat betreft werk dat afkomstig is van media die binnen de Europese Unie zijn gesanctioneerd of werk dat trekken van propaganda draagt. “Zulke inzendingen worden gediskwalificeerd door ons voorbereidend comité”, stelt de organisatie.

“Die jury is daartoe het best toegerust”, aldus de woordvoerder. Het comité weegt al in een vroeg stadium of een productie afkomstig is van een voldoende betrouwbaar en onafhankelijk medium om te kunnen meedingen naar de persprijs.

Inzendingen kunnen tot 10 december worden gedaan binnen vijf categorieën: Onderzoeksjournalistiek, Buitengewone Verslaggeving, Publieke Discussie, Innovatie en Migratiejournalistiek. Elke winnaar ontvangt een geldprijs van tienduizend euro.

Werk kan worden ingezonden in de originele taal. Er dient alleen een korte samenvatting in het Engels te worden bijgevoegd.

Hoewel de inzending op 10 december sluit, mogen producties die uiterlijk 31 december 2023 verschijnen ook worden ingezonden. Details over de procedure en tijdlijn staan op de website van European Press Prize.

Volgend voorjaar worden genomineerden bekend gemaakt. In mei of juni volgend jaar volgt dan de uitreiking tijdens een speciaal gala.

Bekijk meer van

European Press Prize

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.