website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Zonder duidelijk motief veel speculatie rond moord Slowaakse journalist

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op woensdag 28 februari 2018, 09:38

De Slowaakse premier Robert Fico, vorige maand tijdens een conferentie | Szilard Koszticsak / EPA

De Slowaakse premier Robert Fico, vorige maand tijdens een conferentie | Szilard Koszticsak / EPA

Nieuws De Slowaakse regering heeft een beloning van 1 miljoen euro toegezegd voor tips die leiden tot het oplossen van de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde. Beiden werden afgelopen zondag dood gevonden in hun woning Velká Maca, 65 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bratislava.

Kuciak zou op het punt hebben gestaan een onderzoek te publiceren rond fraude met EU-subsidies, waar Slowaakse en Italiaanse maffia een centrale rol in zouden spelen. Ook zou er corruptie in hoge regeringskringen aan het licht komen.

De Slowaakse premier Robert Fico loofde de premie uit in een persconferentie op dinsdag, terwijl hij naast een stapel bankbiljetten stond. Fico waarschuwde kijkers om geen onschuldigen aan te geven in hoop er iets aan te verdienen.

Zonder duidelijke aanleiding wordt er stevig gespeculeerd over het motief van de dubbele moord, die tekenen van een koelbloedige executie heeft. Kuciak had ook bericht over de Panama Papers, het omvangrijke lek van financiële documenten over belastingparadijzen en de politici en anderen die daar hun geld stallen.

Er wordt in dat kader verwezen naar de moord met autobom op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, in oktober vorig jaar. Ook zij had over deze documenten gepubliceerd en lag regelmatig overhoop met lokale politici.

Eurocommissaris Frans Timmermans stelde in een verklaring op Twitter dat democratie alleen kan overleven met een vrije pers en dat daarom journalisten respect en bescherming verdienen. Meer bij BBC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.