word studentlid

— woensdag 28 februari 2018, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Zonder duidelijk motief veel speculatie rond moord Slowaakse journalist

Zonder duidelijk motief veel speculatie rond moord Slowaakse journalist
De Slowaakse premier Robert Fico, vorige maand tijdens een conferentie | Szilard Koszticsak / EPA

De Slowaakse regering heeft een beloning van 1 miljoen euro toegezegd voor tips die leiden tot het oplossen van de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde. Beiden werden afgelopen zondag dood gevonden in hun woning Velká Maca, 65 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bratislava. Laatste wijziging: 28 februari 2018, 09:41

Kuciak zou op het punt hebben gestaan een onderzoek te publiceren rond fraude met EU-subsidies, waar Slowaakse en Italiaanse maffia een centrale rol in zouden spelen. Ook zou er corruptie in hoge regeringskringen aan het licht komen.

De Slowaakse premier Robert Fico loofde de premie uit in een persconferentie op dinsdag, terwijl hij naast een stapel bankbiljetten stond. Fico waarschuwde kijkers om geen onschuldigen aan te geven in hoop er iets aan te verdienen.

Zonder duidelijke aanleiding wordt er stevig gespeculeerd over het motief van de dubbele moord, die tekenen van een koelbloedige executie heeft. Kuciak had ook bericht over de Panama Papers, het omvangrijke lek van financiële documenten over belastingparadijzen en de politici en anderen die daar hun geld stallen.

Er wordt in dat kader verwezen naar de moord met autobom op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, in oktober vorig jaar. Ook zij had over deze documenten gepubliceerd en lag regelmatig overhoop met lokale politici.

Eurocommissaris Frans Timmermans stelde in een verklaring op Twitter dat democratie alleen kan overleven met een vrije pers en dat daarom journalisten respect en bescherming verdienen. Meer bij BBC

Bekijk meer van

Slowakije Ján Kuciak

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.