e learning nvj

— woensdag 8 december 2021, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Europa maakt weg vrij voor nultarief btw op journalistieke producties

ANP

Koepelorganisatie NDP Nieuwsmedia meldt dat Europese ministers van Financiën unaniem hebben ingestemd met een wijziging van de Europese btw-richtlijn. Het wordt daardoor mogelijk een nultarief te hanteren voor journalistieke uitgaven, zoals sommige lidstaten als België en Denemarken al langer hanteren.

Ook een speciaal verlaagd tarief behoort tot de mogelijkheden. Hoewel deze wijzigingen pas door een nieuw kabinet kunnen worden opgepakt, zijn er geen belemmeringen meer dat te doen, aldus de uitgeverskoepel.

De Europese wijziging geeft Nederland “meer beleidsvrijheid om in de toekomst eigen btw-keuzes te maken”, aldus de uitgevers. Er wordt in Nederland al jaren gepleit voor een speciaal btw-tarief voor journalistieke uitgaven, dat geen onderscheid meer maakt tussen de verschijningsvorm.

Digitale producties werden hoog belast, print laag. Dat werkt volgens critici concurrentievervalsend en is bovendien geen goede weergave van de moderne journalistieke realiteit, waar digitaal een steeds grotere rol speelt. Sommige online only-redacties klaagden zo op achterstand te worden gezet bij de verkoop van abonnementen.

Bekijk meer van

Btw-verlaging

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.