— donderdag 28 februari 2019, 10:21 | 1 reactie, praat mee

België schaft btw op digitale kranten en tijdschriften af

De Vlaamse minister Alexander de Croo, voorafgaand aan een ministerraad begin februari | Dirk Waem / Belga

De Belgische regering heeft vorige week aangekondigd ook digitale uitgaven van kranten en tijdschriften naar het btw-nultarief te zullen brengen. Het btw-tarief voor digitale boeken daalt van 21 naar 6 procent. Laatste wijziging: 27 mei 2020, 10:23

Kranten die uitsluitend digitaal verschijnen kunnen straks het nultarief hanteren, aldus minister van Financiën Alexander De Croo. De VRT meldt dat kranten en tijdschriften die minder dan 48 keer per jaar verschijnen een btw-tarief van 6 procent moeten berekenen.

België loopt met een nultarifering voor digitale producten voorop. Over het forse verschil in btw-tarieven voor papieren en digitale uitgaven wordt al jaren gediscussieerd, met in oktober vorig jaar eindelijk overeenstemming op Europees niveau.

Online platforms die verplicht zijn hun abonnementen met het hoge btw-tarief te belasten voelden zich benadeeld. Door het verschil in btw is een fysieke editie van een boek soms goedkoper dan de ebook-variant. De Vlaamse regering zegt dat de aanpassing het digitale tijdperk waarin we leven weerspiegelt.

Een eerdere versie van dit artikel miste de nuances van het Belgische politieke systeem. Dat is aangepast - met dank aan Pepijn Hendriks voor de correctie hieronder.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Pepijn Hendriks, 28 februari 2019, 18:54

De heffing van btw is in België een federale aangelegenheid, geen regionale.

Het is dus niet de Vlaamse regering die dit nultarief voorstelt, zoals hier gemeld wordt, maar de Belgische. Langs diezelfde lijn is De Croo niet de Vlaamse minister van Financiën maar de federale.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.