website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

België schaft btw op digitale kranten en tijdschriften af

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op donderdag 28 februari 2019, 10:21

De Vlaamse minister Alexander de Croo, voorafgaand aan een ministerraad begin februari | Dirk Waem / Belga

De Vlaamse minister Alexander de Croo, voorafgaand aan een ministerraad begin februari | Dirk Waem / Belga

Nieuws De Vlaamse regering heeft vorige week aangekondigd ook digitale uitgaven van kranten en tijdschriften naar het btw-nultarief te zullen brengen. Het btw-tarief voor digitale boeken daalt van 21 naar 6 procent.

Kranten die uitsluitend digitaal verschijnen kunnen straks het nultarief hanteren, aldus de Vlaamse minister van Financiën Alexander De Croo. De VRT meldt dat kranten en tijdschriften die minder dan 48 keer per jaar verschijnen een btw-tarief van 6 procent moeten berekenen.

België loopt met een nultarifering voor digitale producten voorop. Over het forse verschil in btw-tarieven voor papieren en digitale uitgaven wordt al jaren gediscussieerd, met in oktober vorig jaar eindelijk overeenstemming op Europees niveau.

Online platforms die verplicht zijn hun abonnementen met het hoge btw-tarief te belasten voelden zich benadeeld. Door het verschil in btw is een fysieke editie van een boek soms goedkoper dan de ebook-variant. De Vlaamse regering zegt dat de aanpassing het digitale tijdperk waarin we leven weerspiegelt.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Pepijn Hendriks, 28 februari 2019, 18:54

    De heffing van btw is in België een federale aangelegenheid, geen regionale.

    Het is dus niet de Vlaamse regering die dit nultarief voorstelt, zoals hier gemeld wordt, maar de Belgische. Langs diezelfde lijn is De Croo niet de Vlaamse minister van Financiën maar de federale.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.