Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 11 december 2015, 11:44 | 0 reacties, praat mee

Europa onderzoekt of Google moet betalen voor plaatsen ‘knipsels’

AFP

Amerikaanse internetbedrijven zoals Google en Yahoo die korte knipsels van andere media opnemen in hun eigen nieuwsdiensten, moeten daar in de toekomst misschien voor gaan betalen. Dat is althans wat de Europese Commissie de komende tijd wil gaan onderzoeken, meldt Reuters. Het onderzoek volgt op klachten van een aantal grote Europese uitgevers, waaronder het Duitse Axel Springer.

Volgens de uitgevers behalen diensten als Google News en Yahoo News winst uit de presentatie van de artikelen, terwijl de originele publicatie geen geld krijgt. Google stelt in zijn verweer dat het juist verkeer naar de sites van de mediabedrijven leidt. De Europese Commissie stelt in geen geval een vergoeding te willen gaan eisen voor het linken naar artikelen. Maar wanneer de nieuwsdiensten van Google en Yahoo financieel winst halen uit de artikelen, dan is dat volgens de Europese Commissie een ander verhaal.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.