persveilig seminar

— donderdag 23 april 2020, 08:56 | 1 reactie, praat mee

Erik Mouthaan: ‘De publieke omroep mag altijd bellen’

Zijn items moeten van zijn chefs steeds korter en de dagelijkse stress breekt hem steeds vaker op. Erik Mouthaan (46) is na veertien jaar Amerikaans correspondentschap voor RTL Nieuws toe aan iets anders. Interview met een immer zelfverzekerde journalist die kwetsbaarder bleek dan hij dacht.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 23 april 2020, 16:57

Informatief en openhartig gesprek met Erik Mouthaan. Erik liep niet alleen stage bij RTL-nieuws, maar ook op de Nieuwsdienst van het Utrechts Nieuwsblad waar ik destijds chef van was. In een oogwernk zag ik het al: het talent droop ervan af. Op een middag heb ik hem meegenomen naar Vinkeveen waar twee overvallers die in Utrecht een bank hadden beroofd en op de hielen gezeten door de politie zich in dat motel langs de snelweg hadden verschanst. Het was moeilijk voor ons om erbij te komen. Op de A2 stonden lange files maar door tegen het verkeer over de vluchtstrook te rijden, konden we in de buurt van de afzetting komen. In de kofferbak had ik nog twee kogelwerende vesten liggen (was net terug van de oorlog op de Balkan) die we voor alle zekerheid in de buurt hielden.
Na enige tijd bleek dat de overvallers een agent voor de ingang van het motel hadden neergeschoten Dat nieuws probeerden we voor tenminste nog vijf edities van het UN mee te nemen. De persen draaiden op volle toeren. Erik stroop de file af, op zoek naar een welgestelde met een autotelefoon. Ik verzamelde nieuwsfeiten en sfeer. Erik vond een Mercedes met autotelefoon. Telkens als ik weer wat had om de opening van de krant aan te vullen, rende Erik met mijn krabbels op een velletje naar die Mercedes en gaf het nieuws, op z’n Amerikaans (al),  in staccato, via die telefoon door aan een eindredacteur. De grote vraag was: leefde die agent nog of was hij al overleden. Voor de laatste (stads)editie lukte het hem nog het bericht door te geven dat die politieman op de stoep van dat motel was doodgebloed. Het was zijn ‘vuurdoop’ als aankomend verslaggever die meteen leerde te improviseren; zoals hij dat zo vaak voor de camera heeft moeten doen. Erik Mouthaan toonde zich toen al als een journalist pur sang en is dat gebleven. In Nederland zal hij al zijn talenten weer ten toon kunnen spreiden.
Taco Slagter

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.