uitreiking JvhJ 2021

— donderdag 4 september 2008, 08:56 | 1 reactie, praat mee

‘Ruimere WOB-termijn ontwrichtend’

NVJ-secretaris Thomas Bruning heeft in een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken aandacht gevraagd voor de gevolgen op journalistiek en maatschappelijk gebied, als een voorgenomen verruiming van de antwoordtermijn van WOB-verzoeken wordt doorgezet. In de bestaande Wet Openbaarheid Bestuur staat dat een verzoek om informatie "zo spoedig mogelijk, docht uiterlijk binnen twee weken" dient te worden beantwoord. Als dat niet lukt kan de termijn, schriftelijk gemotiveerd, worden opgerekt naar 28 dagen. "In de praktijk blijkt dat overheden de woorden 'zo spoedig mogelijk' geheel vergeten, wat je nu ook ziet terugkeren in de beeldvorming. Dat die woorden in de wet staan, zegt echter iets over het belang dat de wetgever aan de WOB heeft toegekend", schrijft Bruning.

De politiek overweegt om de reactietermijn te verlengen tot 56 dagen - dubbel het aantal dagen dat wettelijk voor het worst case scenario is toegekend. “Uitstel kan leiden tot verlies van journalistiek, maar ook maatschappelijk momentum”, aldus Bruning. De journalistieke praktijk wijst uit dat overheidsorganen WOB-verzoeken slordig afhandelen. Zie ook het WOB-dossier bij De Journalist.

Bekijk meer van

wob WOB NVJ

Praat mee

1 reactie

p.warnaar, 30 april 2009, 00:07

Mijn ervaring is dat wanneer dit voorstel wordt aangenomen iedere gemeente in Nederland ieder verzoek pas na 56 dagen zal honoreren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.