training eu starters

— dinsdag 23 januari 2018, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Eline de Zeeuw wint Afstudeerprijs Villamedia

De jaarlijkse Afstudeerprijs Villamedia gaat dit jaar naar een ‘klassieke’ masterscriptie: ‘Clubwatchers, vooral niet te kritisch? Onafhankelijkheid in de voetbaljournalistiek’. Eline de Zeeuw studeerde ermee af aan de Universiteit van Groningen (Mediastudies/Programma Journalistiek). Laatste wijziging: 25 januari 2018, 09:32

Eline de Zeeuw klonk verrast toen ze hoorde dat ze de Afstudeerprijs Villamedia had gewonnen. ‘Daar had ik helemaal niet op gerekend!’

Toch had ze haar masterscriptie niet bepaald uit de losse pols gemaakt. Meer dan een jaar is ze ermee bezig geweest, ruim drieduizend kilometer heeft ze ervoor afgelegd, van Groningen tot Heerlen, van Alkmaar tot Enschede, van Rotterdam tot Heerenveen. Een grondige theoretische voorbereiding, een behoorlijke kennis van het veld en zeventien diepte-interviews leidden tot het winnen van de Afstudeerprijs Villamedia.

‘Het enthousiasme spetterde er vanaf’, aldus de jury, die de ‘gedrevenheid’ en ‘originaliteit’ van de auteur prees. ‘De scriptie is tegelijk heel wetenschappelijk en heel journalistiek, goed geschreven, en ook goed afgebakend en goed gestructureerd. De jury onderstreepte verder dat De Zeeuw heel veel werk heeft verricht, ‘allemaal in haar eentje’ en het vertrouwen heeft weten te winnen van alle geïnterviewden, terwijl dat voor een vrouw in de voetbalwereld toch niet zo voor de hand ligt.

De Zeeuw liep stage bij NOS Sport en werkte er daarna nog drie maanden als redacteur. Maar haar andere stages en haar huidige werkkring liggen op het terrein van één van haar andere passies: buitenlandjournalistiek.

Haar andere stages liep ze in de VS bij Amerika-correspondenten Arjan van der Horst en Wouter Zwart. En inmiddels heeft ze een baan bij de NOS buitenlandredactie.

Zou ze op den duur ook wel een correspondentschap ambiëren? Ze klinkt of dat een érg verre droom is: ‘Tja, dat zou natuurlijk wel héél mooi zijn…’

De jury van de Afstudeerprijs bestaat uit schrijfster en Volkskrant-columnist Aleid Truijens, Trouw-journalist Alwin Kuiken en Lindanieuws-chef Merijn Henfling.

Op donderdag 8 februari wordt de prijs aan Eline uitgereikt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Wil je daar bij zijn, meld je dan hier aan.

Wil je volgend jaar meedingen naar de Afstudeerprijs, lees dan hier de details en stuur je productie meteen in.

Lees ook:
Voetbaljournalisten hebben veel gemeen met Haagse collega’s

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.