— donderdag 6 augustus 2020, 09:52 | 0 reacties, praat mee

EHRM verklaart klacht over weren pers bij schouw Verstappen niet-ontvankelijk

AFP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft een klacht over het weren van de pers bij de schouw in de zaak Nicky Verstappen niet-ontvankelijk verklaard. Het Persvrijheidfonds, dat een (verloren) kort geding vorig jaar en daarop de gang naar het EHRM steunde, betreurt de uitspraak.

Tegen de beslissing is geen hoger beroep mogelijk; deze is daarmee definitief. Bijna een jaar geleden besloot het Openbaar Ministerie dat de pers niet welkom was bij een schouw op de Brunsummerheide. Die werd daar georganiseerd als onderdeel van de rechtszaak tegen verdachte Jos B.

Een korte juridische strijd volgde, maar de rechter oordeelde dat de schouw zonder pers mocht doorgaan. Het Openbaar Ministerie publiceerde later foto’s van de schouw.

Met betrekking tot het recht van vrije nieuwsgaring en het verslag doen van het verloop van rechtszaken, concludeert het Hof dat er op basis van beschikbare stukken geen blijk is van een schending het toepasselijke artikelen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het Persvrijheidsfonds zegt de uitspraak “in deze principiële zaak” te betreuren.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.