— woensdag 25 februari 2015, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Kassensturz wint zaak bij EHRM

Vier Zwitserse journalisten hebben bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) met succes een eerdere veroordeling wegens het maken van opnames met verborgen camera bestreden. Het viertal maakte in 2003 voor het wekelijkse consumentenprogramma Kassensturz opnames met een verborgen camera om de misleidende adviezen van verzekeringsagenten aan de kaak te stellen. In die tijd speelde dat onderwerp enorm in Zwitserland. Een van de journalisten deed zich voor als een nieuwe klant en regelde een ontmoeting met een assurantiemakelaar. Met twee verborgen camera's werd het gesprek met hem opgenomen. Aan het einde van het interview maakte de journaliste zich bekend en vroeg om een reactie. De verzekeringsagent weigerde. Een gedeelte van het opgenomen beeldmateriaal werd uitgezonden. De stem en het gezicht van de geïnterviewde werd onherkenbaar gemaakt.

In 2007 werden de vier journalisten van Kassensturz veroordeeld voor het gebruik maken van de verborgen camera. Ze hadden volgens de rechtbank voor een andere aanpak kunnen kiezen die minder schadelijk zou zijn geweest voor de verzekeringsagent. Ook moesten ze een boete betalen.

In hoger beroep werd de geldboete verlaagd.

De vier journalisten waren van mening dat door het betalen van de boete ze onevenredig hard waren aangepakt en stapten naar het EHRM. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde ook dat de journalisten op deze manier zouden worden ontmoedigd om kritiek te geven op zaken die van algemeen belang zijn.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.