onderzoek covid en journalistiek

— maandag 20 juni 2016, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Egyptisch doodvonnis voor journalisten al-Jazeera

© Stan Honda / AFP

De Egyptische rechter heeft zaterdag twee journalisten van de Qatarese nieuwszender al-Jazeera en vier anderen ter dood veroordeeld wegens spionage. Ze zouden staatsgeheimen hebben doorgegeven aan Qatar. De voormalige Egyptische president Mohammed Mursi, stond ook in het beklaagdenbankje. Hij kreeg 25 jaar cel.

De journalisten die de doodstraf kregen zijn Alaa Omar Mohammed Sablan en Ibrahim Mohammed Helal. Zij zijn overigens bij verstek berecht. Datzelfde geldt voor Asmaa al-Khateib, die in dienst was van Rasd. Dat medianetwerk zou nauwe banden hebben met de Moslimbroederschap van Mursi.

Al-Jazeera veroordeelde de vonnissen. “Deze uitspraak is een van de vele politieke vonnissen tegen al-Jazeera en zijn werknemers”, aldus directeur Mostefa Souag in The Guardian. “Het zijn onlogische vonnissen, die geen wettelijke basis hebben. Al-Jazeera veroordeelt de veroordelingen tegen zijn journalisten sterk, en staat de andere veroordeelde journalisten bij.”  Meer bij Al Jazeera

Bekijk meer van

Egypte Al Jazeera

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.