data als kans

— donderdag 8 september 2022, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Egypte: vier journalisten aangeklaagd om één artikel

Het beeld zoals we dat van Egypte kennen. Persvrijheid staat er al decennia onder druk. | AFP

In Egypte zijn vier journalisten aangeklaagd voor de inhoud van één artikel, waarin werd bericht over een corruptie-onderzoek binnen een politieke partij die banden heeft met president al-Sisi. Het viertal is volgens de aanklacht schuldig aan het fabriceren van nepnieuws. Laatste wijziging: 8 september 2022, 08:59

De aanklacht tegen online publicatie Mada Masr werd aangebracht door de Partij van de Toekomst van de Natie (PvdTvdN), de grootste partij binnen het Egyptische parlement. Mada Masr, een online platform dat in 2013 werd opgericht, schreef over een intern corruptie-onderzoek en aanstaande plannen de partij op te schudden.

Direct na het verschijnen van het stuk stapte PvdTvdN naar de rechter. Gisteren werden journalisten Lina Attalah, Beesan Kassab, Rana Mamdouh en Sara Seif Eddin in staat van beschuldiging gesteld, aldus de New York Times

Volgens de partij hebben de vier zich naast nepnieuws (een dankbare go-to voor repressieve regimes, red.) schuldig gemaakt aan belediging, smaad en diffamering.

Ook zou de site zonder medialicentie werken, maar Mada Masr stelt dat het al sinds 2018 probeert zo’n licentie aan te vragen.

De site staat achter de berichtgeving, zei het eerder deze maand.

Bekijk meer van

Mada Masr Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.