e learning nvj

— donderdag 30 september 2021, 11:55 | 0 reacties, praat mee

‘Eerste Kamer moet stemming Woo uitstellen tot gebreken zijn hersteld’

De Woo moest de overheid veel opener maken, maar dreigt nu nauwelijks beter te zijn dan de Wob, stelt Vleugels. | ANP

Wob-expert Roger Vleugels heeft in een uitgebreide Twitter-draad de huidige stand van de Wet open overheid (Woo) besproken. De Eerste Kamer besprak de opvolger van de Wob afgelopen dinsdag en stemt 5 oktober aanstaande. Ondanks "cruciale gebreken" wijst niets op uitstel van invoering of afwijzen, aldus Vleugels.

De Woo is met de diverse wijzigingen een complexe wet geworden. “Dit is een zeer ernstig probleem, aangezien de Woo voor leken hanteerbaar moet zijn”, aldus Vleugels. Desondanks vreest Vleugels dat deze grote gebreken voor de Eerste Kamer geen belemmering zijn om komende dinsdag in te stemmen de Woo.

In een discussie op Villamedia over de Woo wees Vleugels afgelopen mei al op haalbare digitale oplossingen, zoals in bijvoorbeeld Noorwegen gangbaar is: “Wanneer je [..] op de send-knop drukt krijg je per onmiddellijke reply alle documenten waarop geen weigergronden berusten, en dat zijn er daar veel, want het is volledig geautomatiseerd. En wil je ook over die andere documenten beschikken dan gaat een ambtenaar ernaar kijken en heb je binnen no time uitsluitsel.”

Met de Woo zoals voorgesteld blijft Nederlands volgens Vleugels Europees hekkensluiter in het recht op openbaarheid. Er is geen register verplicht gesteld dat opsomt welke informatie opvraagbaar is, de Woo gaat niet gelden voor de semi-publieke sector en ook de beslissingstermijn is niet noemenswaardig verbeterd.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.