— woensdag 2 maart 2016, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Eerste Kamer akkoord met speciale klokkenluiderswet

Plasterk in de Eerste Kamer tijdens een debat in 2015 | Jerry Lampen / ANP

Een initiatiefwetsvoorstel van SP, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus om te komen voor een regeling om klokkenluiders beter te beschermen is de Eerste Kamer gepasseerd. De wet, getiteld 'Huis voor Klokkenluiders' creëert een zelfstandig bestuursorgaan en regelt de scheiding van advies en onderzoek en specifieke onderzoeksbevoegdheden voor de publieke sector en de private sector. Laatste wijziging: 3 maart 2016, 09:42

Ook geeft de wet kaders aan rond de samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM), markttoezichthouders en inspecties of andere bevoegde instanties en de reikwijdte van de rechtsbescherming.

Belangrijk is een benadelingsverbod tegen klokkenluiders die niet in vaste dienst zijn. Dergelijke strafmaatregelen zouden klokkenluiders kunnen weerhouden om met misstanden naar buiten te treden. Het Huis voor Klokkenluiders biedt verder een verschoningsrecht: het OM kan klokkenluiders na een melding niet dwingen om mee te werken aan hun eigen veroordeling.

Een strafrechtelijk onderzoek blijft na afronding van het onderzoek door ‘het Huis’ echter nog wel een mogelijkheid; klokkenluiders worden in de nieuwe wet beter over zulke potentiële risico’s geïnformeerd.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) noemt de wet een ‘net iets betere’ rechtsbescherming voor klokkenluiders dan nu al bestaat. Hij verwacht dat de wet klokkenluiders een alternatief biedt dan naar de pers te stappen. Dat staat klokkenluiders ook met wetgeving onder ‘het Huis’ vrij.

Rond het benadelingsverbod voor externen merkte Plasterk op dat stagiaires, vrijwilligers en zelfstandigen lastig onder de in de wet gehanteerde term ‘werknemers’ kunnen worden geschaard. Plasterk wil eerst met vakbonden overleggen. Als de wet een jaar van kracht is, wordt gekeken of deze specifieke groepen onvoldoende beschermd worden. Dan zal de minister aanvullende wetgeving inbrengen, beloofde hij. Meer bij Eerste Kamer

Bekijk meer van

Eerste Kamer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.