Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 28 januari 2020, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Eerste editie ‘European Cartoon Award’ van start

De European Press Prize en Studio Europa Maastricht hebben een nieuwe cartoonwedstrijd opgezet: de European Cartoon Award.

Cartoonisten die in een van de 47 landen van de Raad van Europa werken of afkomstig zijn uit een van die landen, mogen deelnemen aan de wedstrijd.

Volgens de organisatie is kwaliteitsjournalistiek van vitaal belang voor gezonde democratieën en cartoonisten spelen een cruciale rol. “Hun creaties zijn het kenmerk van een open samenleving: vaak slechts een enkel beeld, ze houden een spiegel voor, maken verandering bespreekbaar en brengen een publiek debat op gang.”

“Toch voelen cartoons, meer dan elke andere vorm van journalistiek, de spanning van de krimpende ruimte voor vrijheid van meningsuiting. Eerder dit jaar nam de New York Times de trieste beslissing om helemaal te stoppen met het publiceren van politieke cartoons, nadat een controversiële cartoon van de Portugese cartoonist António Moreira Antunes tot verontwaardiging leidde.” Ook bij de herdenking van de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo bleek dat er voor cartoonisten nieuwe taboes zijn.

Om cartoonisten aan te moedigen hun essentiële taak voort te zetten, is de European Cartoon Award opgezet. Cartoons die analyseren en reflecteren op actuele zaken en gebeurtenissen in Europa of met betrekking tot Europa, en zo het publieke debat inspireren, maken kans op de prijs van 10.000 euro.

Er mogen maximaal drie cartoons (met uitleg) per cartoonist worden ingezonden. De deadline voor het inzenden van werk is 12 februari. Voor meer informatie en voorwaarden kijk bij The European Press Prize

Bekijk meer van

European Cartoon Award

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.