website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Geen politieke cartoons meer in internationale editie New York Times na ophef over cartoon

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cartoon op dinsdag 11 juni 2019, 15:38

© ANP

Nieuws De Amerikaanse krant The New York Times zal vanaf 1 juli geen dagelijkse politieke cartoon meer publiceren in haar internationale editie. Hoewel het besluit niets te maken zou hebben met de ophef over een cartoon in april met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump, denkt cartoonist voor The New York Times Patrick Chappatte, daar anders over.

The New York Times verontschuldigde zich in april voor de publicatie van de cartoon en stopte toen met zogeheten ‘gesyndiceerde’ cartoons, cartoons die door verschillende media gebruikt worden. Nu heeft de krant beslist om geen enkele politieke cartoon meer te publiceren. Ook de samenwerking met de twee vaste cartoonisten wordt ook stopgezet.

Volgens een verantwoordelijke van de New York Times hing de beslissing al langer in de lucht, ze dachten er al ruim een jaar over na. In de Amerikaanse versie van de krant is de dagelijkse politieke cartoon al langer afgevoerd. Maar cartoonist Patrick Chappatte zegt dat de controverse rond de Netanyahu-tekening wel degelijk de directe aanleiding is. “Ik leg mijn pen neer met een zucht. Het is vele jaren werk dat ongedaan gemaakt wordt door één enkele cartoon - niet de mijne – die nooit in de beste krant ter wereld had mogen sluipen.” Meer bij Het Laatste Nieuws / VRT

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.