— woensdag 21 november 2018, 13:00 | 0 reacties, praat mee

Een idee prachtig in zijn eenvoud

Foto: Truus van Gog

Innovatie hoeft niet per se ingewikkeld of vergezocht te zijn. Sterker nog: een simpel idee werkt vaak het best. Programmeur en journalist Erik van Zummeren liet dat vorige week mooi zien. Hij bedacht namelijk een manier om de tv-uitzendingen van de NPO online makkelijk doorzoekbaar te maken.

De mogelijkheid audio en video door te spitten is steeds belangrijk aan het worden voor media. Waar je tekst makkelijk door kunt spitten, moet audio en video in de ideale situatie eerst omgezet worden naar geschreven tekst wil je het goed kunnen doorzoeken.

Bij BNR Nieuwsradio doen ze dat al een jaar of drie. De zender gebruikt daar een tool voor die audio automatisch omzet in tekst. Dat gebeurt in real-time. Gebruikers krijgen vervolgens een link naar het stukje audio dat hun trefwoord bevat. Zodat ze meteen rechtstreeks op het goede stukje radio uitkomen.

Een mooie oplossing, die in principe ook best voor televisieprogramma’s kan werken. Ware het niet dat de hele stap van audio omzetten naar tekst daar helemaal niet nodig is. Dat is namelijk al gedaan. Voor Teletekst.

Van Zummerens webtool –  888zoeker.nl, vernoemd naar de Teletekst-pagina waar ondertitelingen te vinden zijn – doorzoekt de ondertitelingen van 22199 afleveringen van 115 NPO-programma’s op trefwoorden. En geeft als resultaat een lijst met alle fragmenten die de trefwoorden bevatten. Een bijbehorende plugin stuurt de gebruiker rechtstreeks naar het juiste fragment. Want hoewel je op de NPOGemist met wat handig gefrutsel in een url nog zelf kon bepalen op welke minuut en seconde van een fragment je startte, kan dat bij NPOStart niet meer.

Over de NPO gesproken: die werkte niet mee aan 888zoeker, vertelde Van Zummeren me. Niet dat de organisatie het idee niet steunt, het ontbrak de NPO vooral aan tijd. Terwijl een dienst als deze juist iets is waar de NPO zich online in zou kunnen onderscheiden. Van Zummeren haalt de basis voor zijn tool, de Teletekst-ondertitelingen, daarom zelf binnen met een crawler, een robotje dat internet afspeurt naar informatie.

Zo heeft hij er in feite geen omkijken meer naar. Behalve wat verder ontwikkelen betreft, want zijn plannen zijn ambitieus. De journalist en programmeur wil dat zijn tool in de toekomst analyseert wie precies wat heeft gezegd, waardoor het doorzoeken van fragmenten nog beter wordt. 888zoeker.nl is een idee waarvan de basis prachtig is in zijn eenvoud. En het lost ook nog eens een wezenlijk probleem op.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.