— zaterdag 18 november 2017, 13:57 | 0 reacties, praat mee

Leve de robot! Saai werk is verleden tijd

Als het op simpele nieuwsberichten aankomt heeft The Washington Post geen productievere verslaggever dan Heliograf. 850 rechttoe-rechtaan nieuwsberichten liet de robot de afgelopen twaalf maanden uit zijn virtuele vingers rollen. Van sportverslagen rondom de recentste Olympische Spelen tot ruim 500 (!) berichten over de Amerikaanse verkiezingen: de software deed het werk.

Het saaie werk wel te verstaan. Dat automatiseren van de nieuwsstroom niet per se slecht nieuws hoeft te zijn, dat tekende ik in 2014 al op in mijn artikel Robots in de nieuwsfabriek. Niets geen ‘They took our jobs’ (bonuspunten voor wie de referentie vat), maar extra ruimte voor de schrijvers van vlees en bloed, die daardoor ook nog eens hun werk leuker zien worden.

Dat een algoritme ook best goed kan zijn in die simpele stukkies, dat blijkt uit onderzoek van de Duitse onderzoekers Mario Haim en Andreas Graefe. Zij schotelden 618 deelnemers een aantal artikelen voor, waarvan een deel door mensen en een deel door robots was gepend. Het resultaat: geautomatiseerd en handmatig geschreven nieuws scoren ongeveer even goed op kwaliteit, leesbaarheid en geloofwaardigheid. En daar word ik blij van. Want zeg nou zelf: niemand van ons maakt graag de berichtjes waar zelfs stagiairs hun neus voor ophalen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.