word studentlid

— maandag 27 november 2023, 09:57 | 3 reacties, praat mee

‘Een gemeentelijk verslaggever kan onmogelijk echt onafhankelijk verslag doen’

‘Een gemeentelijk verslaggever kan onmogelijk echt onafhankelijk verslag doen’
De gemeenteraad van Hof van Twente. - © ANP / Vincent Jannink

De opdrachtgeversrol van de gemeente maakt het vrijwel onmogelijk om echt onafhankelijk verslag te doen, daarom is een door de gemeente aangewezen verslaggever niet de oplossing om journalistieke aandacht voor lokale politiek te verhogen. Dat zegt de algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, in gesprek met Binnenlands bestuur. Laatste wijziging: 27 november 2023, 09:57

Bruning geeft hiermee commentaar op de plannen van de gemeente Hof van Twente in Overijssel, die voornemens is om een journalist aan te nemen die ‘onafhankelijk en neutraal’ verslag zou moeten doen van de gemeenteraadsvergaderingen. Dit tot verbazing en ongeloof bij de lokale omroep in de gemeente, Hofstreek Omroep, die de raadsvergaderingen al jarenlang integraal uitzendt, schreef Tubantia in oktober.

Volgens gemeenteraadslid Coby Titshof is de ‘gemeentelijk journalist’ noodzakelijk, omdat (lokale) media ‘geen of beperkt verslag doen van de raadsvergaderingen en dat via sociale media vaak een gedeeltelijk of vertekend beeld ontstaat van hetgeen zich in de raadsvergaderingen afspeelt’.

Bruning zegt te begrijpen dat gemeenten ontevreden zijn met het lokale media-aanbod: ‘In alle eerlijkheid: veel lokale omroepen stellen ook niet veel voor. Dat heeft simpelweg te maken met de budgetten. Vooral in kleinere gemeenten is de kans op professionele journalistiek klein.’

Maar een ‘gemeentelijk journalist’ is volgens hem niet de oplossing, omdat de opdrachtgeversrol van de gemeente het vrijwel onmogelijk maakt om echt onafhankelijk verslag te doen: ‘Daaronder valt namelijk ook de afweging om niet iedere gortdroge raadsvergadering van begin tot einde te volgen. Je kunt per definitie niet zeggen: je bent onafhankelijk en je doet verslag van alle raadsvergaderingen. Dan ben je gewoon een griffier.’

‘De afweging kan namelijk ook zijn om de straat op te gaan om een onderwerp uit te diepen, om kritisch te zijn, of om een onderwerp links te laten liggen. Die keuze moet bij de journalist liggen, maar als de gemeente de opdrachtgever is kan dat niet.’

Gemeenten moeten volgens Bruning vooral investeren in het journalistieke landschap. Dat lijkt volgens hem voor gemeenten minder aantrekkelijk, omdat ze daarmee de controle en een deel van de sturing uit handen geven: ‘En je hebt dus ook geen garanties meer dat iedere vergadering van begin tot einde wordt uitgepend. Maar dat is nou net wat onafhankelijke journalistiek inhoudt’.

Bekijk meer van

Thomas Bruning Hof van Twente

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Raymond Timmermans, 27 november 2023, 13:50

Gezien de huidige armoedige situatie van de lokale journalistiek kan ik me niettemin voorstellen dat de NVJ ook meedenkt over een door de gemeente te bekostigen onafhankelijke journalist die op grond van een ordentelijk redactiestatuut verslaggeving verzorgt in een lokaal medium.

Kees Quaadgras, 27 november 2023, 15:51

Eens met Raymond Timmermans. Met zo’n redactiestatuut kan een journalist de straat op gaan en kritische verhalen maken over het gemeentebeleid. En verder over alles wat die journalist wil. De gemeente of provincie heeft daar niets over te vertellen. Het kan.

photopress, 27 november 2023, 22:16

Lokale journalistiek onafhankelijk! Ik denk het niet dat dit echt mogelijk is.
Als je kritisch ben leg je er na een paar kritische artikelen al direct uit.
Dit overkwam een oudere collega die in de ogen van een gemeente niet schreef wat deze gemeente wilde en geloof het of niet na beraad met de directie van Sijthoff perst lag deze journalist 5 jaar voor zijn pensioen er uit en werd op verzoek van de zelfde Sijthoff pers ene B Ver K op zijn plaats gezet als regio chef .
Nee als vanaf jonge fotojournalist heb ik hier mee te nemen gehad en ja ik keek verder dan een gemiddelde regio of gemeentelijke journalist.
Wil je de onafhankelijke journalistiek in in Holland
toch onafhankelijk houden moet je dus als uitgever er voor zorgen dat medewerker echt kritisch kunnen schrijven.
Ik heb eerlijk gezegd deze journalist nog nooit gezien.
Zelf heb ik het mee gemaakt dat ik een gemeentehuis niet meer in mocht en dat zegt genoeg toch

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.