— woensdag 16 juni 2021, 11:40 | 0 reacties, praat mee

DVHN/LC willen tienduizenden amateurwedstrijden verslaan via robotjournalistiek

Mei 2021: een robotvoetballer probeert te scoren tijdens de Robocup China Open in Tianjin. | Xinhua / Sun Fanye / ANP

De Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden (DVHN) willen bij de start van het nieuwe voetbalseizoen verslag doen van ál het amateurvoetbal in de regio. Dat zijn daar per seizoen gemiddeld zo'n 60.000 wedstrijden. Het grootste deel van de verslaggeving moet via robotjournalistiek geschieden. Laatste wijziging: 16 juni 2021, 11:43

Uitslagen, rangen en standen zullen in deze opzet geautomatiseerd in een artikel worden verpakt. Coaches kunnen zich aanmelden om na afloop van de wedstrijd via hun mobiele telefoon een reactie te geven. Die wordt dan in het artikel verwerkt.

Hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant Sander Warmerdam zegt dat het initiatief moet benadrukken dat elke wedstrijd in het amateurvoetbal voor hen nieuws is. “Nieuwe technologie heeft ook invloed op de manier waarop wij journalistiek bedrijven. Met behulp van onze tekstrobot kunnen wij op alle amateurvelden aanwezig zijn en daarnaast onze journalisten laten doen waar ze echt goed in zijn, achtergrondverhalen maken waar een robot de komende 100 jaar nog niet bij in de buurt komt”, aldus Warmerdam.

De extra aandacht is volgens de uitgevers ook bedoeld als steuntje in de rug bij de start van de amateurcompetities na bijna een jaar met alleen afgelastingen.

Zie verder Villamedia’s berichtgeving over andere initiatieven rond robotjournalistiek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.