website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Duitse uitgever verliest weer rechtszaak om verbod Adblock

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in reclame op vrijdag 20 april 2018, 09:11

© Eyeo

Nieuws Het Duitse Hoooggerechtshof heeft bepaald dat het gebruiken van online reclamefilters zoals Adblock Plus legaal is. De uitspraak is een klap in het gezicht van uitgevers.

De Duitse uitgever Axel Springer had om een verbod van het populaire Adblock Plus van Eyeo gevraagd. Het bedrijf had aangevoerd dat aanbieders van adblockers de concurrentiewetgeving overtreden. Adblockers zorgen er voor dat reclameboodschappen door een groot deel van de online lezers niet gezien worden en zetten zo het inkomstenmodel van online nieuws onder druk.

De uitspraak betekent dat het blokkeren van internetreclame in Duitsland is toegestaan en dat diensten geld mogen verdienen aan het van de zwarte lijst halen van adverteerders tegen geld. Eyeo hanteert een beleid om bedrijven te whitelisten als hun reclames aan bepaalde voorwaarden voldoet om het gebruik van kwalitatief betere advertenties te stimuleren en irritatie bij de lezer te voorkomen.

Er lopen nog meer rechtszaken van media tegen Adblock, maar grote kans van slagen hebben ze na deze uitspraak niet meer. Eerdere uitspraken van lagere rechtbanken waren ook steeds in het voordeel van Eyeo. Meer bij De Tijd / Tweakers / The Next Web

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.