Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 29 november 2023, 11:19 | 0 reacties, praat mee

Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation blijven aftappen

© dpa / Paul Zinken

De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid. Laatste wijziging: 29 november 2023, 11:26

De Duitse politie doet onderzoek naar Letzte Generation op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Het onderzoek ging gepaard met doorzoekingen en meerdere telefoontaps. Een van de nummers die de openbaar aanklager in München sinds vorig najaar wilde laten afluisteren, was de perstelefoon.

De rechtbank heeft daar toestemming voor verleend.

Journalisten maakten bezwaar tegen de taps omdat die de persvrijheid zouden schaden. Die schending was gerechtvaardigd, oordeelt de rechter woensdag. De taps waren een “intensieve, ofschoon korte, ingreep”. Er is nog beroep tegen de uitspraak mogelijk.

Letzte Generation is in Duitsland bekend om de wegblokkades en acties in onder meer musea. Eerder deze maand bekladde de groepering de Brandenburger Tor. Activisten van die groep hebben eind september ook deelgenomen aan de blokkade van de A12 in Den Haag.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.