word studentlid

— dinsdag 14 juli 2020, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Telefoon voorzitter regionale Catalaanse parlement afgeluisterd met NSO-spyware

Telefoon voorzitter regionale Catalaanse parlement afgeluisterd met NSO-spyware
Voorzitter Roger Torrent in het Catalaanse regionale parlement | Quique Garcia / EPA

De voorzitter van het regionale Catalaanse parlement blijkt te zijn afgeluisterd met geavanceerde spionagesoftware op zijn mobiele telefoon, melden dagbladen El País en The Guardian vandaag. Het zou de eerste keer zijn dat een Europese regering deze technologie inzet tegen binnenlandse politici. Laatste wijziging: 14 juli 2020, 09:57

Voorzitter Roger Torrent zegt dat de Spaanse overheid achter de hack zit. De software, gemaakt door het Israëlische bedrijf NSO, benut een lek in WhatsApp om toegang te krijgen tot al het materiaal op de telefoon. Het kan op afstand zowel de camera als de interne microfoon aanzetten.

Pikant genoeg oordeelde een Israëlische rechter gisteren dat rond de export van NSO-technologie voldoende waarborgen zijn ingebouwd om misbruik te voorkomen. Die uitsprak volgde in een zaak die door Amnesty International was begonnen, omdat NSO de software verkoopt als wapen tegen terreur, maar er volgens de mensenrechtenorganisatie voldoende bewijs is dat repressieve regimes spyware inzetten tegen activisten en journalisten.

De Spaanse inlichtingendienst Centro Nacional de Inteligencia (CNI) ontkende noch bevestigde de inzet van NSO-software, maar stelde enkel dat het altijd opereert binnen de grenzen van het juridische systeem, met “absoluut respect voor toepasselijke wetten” en onder toezicht van het Spaanse Hooggerechtshof.

Torrent zegt dat hij een officieel onderzoek zal laten instellen. Hij zegt in 2019 en jaren daarvoor zo nu en dan vreemd gedrag op zijn telefoon te hebben gemerkt, zoals het verdwijnen van WhatsApp-berichten - al is dat sinds 2017 ook gewoon een functie binnen de software, red.

De voorzitter zegt de zaak hoog op te nemen en dat het nieuws over de inzet van spionagesoftware iedereen ongemakkelijk moet maken. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Spanje NSO Group Israël

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.