website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Door IS ontvoerde John Cantlie ‘nog in leven’

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op dinsdag 5 februari 2019, 16:17

Syrië 2016: de laatste keer dat John Cantlie in een IS-propagandavideo te zien was.

Syrië 2016: de laatste keer dat John Cantlie in een IS-propagandavideo te zien was.

Nieuws De in Syrië ontvoerde Britse journalist John Cantlie verscheen eind 2016 voor het laatst in een IS-propagandavideo. De in 2012 ontvoerde Brit oogde daar sterk ondervoed. Volgens de Britse autoriteiten leeft Cantlie echter nog, ondanks de jarenlange radiostilte.

Volgens een Franse IS-strijder zou Cantlie begin 2017 nog in leven zijn geweest. Omdat er geen nieuwe video’s meer werden uitgebracht waarin Cantlie figureerde werd er stilaan van uitgegaan dat hij óf was geëxecuteerd óf bij een bombardement in Mosul was omgekomen. Zijn laatste ‘reportage voor IS’ kwam vanuit die belegerde stad.

De Britse staatssecretaris voor Veiligheid Ben Wallace zegt nu onverwacht dat Cantlie nog leeft. Wallace gaf verder geen toelichting. Het is voor het eerst dat de Britten zo’n signaal afgeven, aldus CNN.

Wat betreft gijzelaars in Syrië zijn de wonderen de wereld echter niet uit: eind vorig jaar kwam Japanner Jumpei Yasada vrij, na in 2015 te zijn ontvoerd. De familie van de Amerikaanse fotograaf Austin Tice, die ook in 2012 verdween, ontving vorig jaar tips dat hij nog zou leven.

Cantlie verdween dus in 2012 en verscheen in Engelstalige IS-propaganda in de rol van ‘kritisch commentator’. In hoeverre Cantlie achter zijn uitspraken staat is de vraag. In 2017 stelde zijn zus in dagblad The Independent dat Cantlie ‘minstens tweederde’ gelooft van wat hij in de propagandavideo’s zegt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.