persveilig seminar

— dinsdag 5 februari 2019, 16:17 | 0 reacties, praat mee

Door IS ontvoerde John Cantlie ‘nog in leven’

Syrië 2016: de laatste keer dat John Cantlie in een IS-propagandavideo te zien was.

De in Syrië ontvoerde Britse journalist John Cantlie verscheen eind 2016 voor het laatst in een IS-propagandavideo. De in 2012 ontvoerde Brit oogde daar sterk ondervoed. Volgens de Britse autoriteiten leeft Cantlie echter nog, ondanks de jarenlange radiostilte. Laatste wijziging: 5 februari 2019, 16:19

Volgens een Franse IS-strijder zou Cantlie begin 2017 nog in leven zijn geweest. Omdat er geen nieuwe video’s meer werden uitgebracht waarin Cantlie figureerde werd er stilaan van uitgegaan dat hij óf was geëxecuteerd óf bij een bombardement in Mosul was omgekomen. Zijn laatste ‘reportage voor IS’ kwam vanuit die belegerde stad.

De Britse staatssecretaris voor Veiligheid Ben Wallace zegt nu onverwacht dat Cantlie nog leeft. Wallace gaf verder geen toelichting. Het is voor het eerst dat de Britten zo’n signaal afgeven, aldus CNN.

Wat betreft gijzelaars in Syrië zijn de wonderen de wereld echter niet uit: eind vorig jaar kwam Japanner Jumpei Yasada vrij, na in 2015 te zijn ontvoerd. De familie van de Amerikaanse fotograaf Austin Tice, die ook in 2012 verdween, ontving vorig jaar tips dat hij nog zou leven.

Cantlie verdween dus in 2012 en verscheen in Engelstalige IS-propaganda in de rol van ‘kritisch commentator’. In hoeverre Cantlie achter zijn uitspraken staat is de vraag. In 2017 stelde zijn zus in dagblad The Independent dat Cantlie ‘minstens tweederde’ gelooft van wat hij in de propagandavideo’s zegt.

Bekijk meer van

Syrië John Cantlie IS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.