basis naar compleet

— donderdag 20 januari 2022, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Deelnemers The Voice voelen zich beperkt door zwijgplicht in contract

Studio 22, waar The Voice of Holland wordt opgenomen. Productie van de show ligt voorlopig stil. | Robin Utrecht / ANP

Deelnemers aan de talentenjacht The Voice of Holland voelen zich bezwaard om met de pers te spreken over hun ervaringen bij het programma, omdat hun contract een zwijgplicht bevat. Dat meldt de Volkskrant, dat met betrokkenen sprak en inzage had in het contract. ITV Studios benadrukt dat dit niet op de recent onthulde misstanden slaat en verwijst deelnemers met negatieve ervaringen door naar advocatenkantoor Van Doorne. Laatste wijziging: 21 januari 2022, 08:38

Dat kantoor verzamelt reacties en doet onderzoek naar de misstanden. In het standaard The Voice-contract is een boete van minstens tienduizend euro opgenomen, met een oneindig oplopende verhoging van 2500 euro, zolang een eventuele overtreding van de zwijgplichtclausule actief is.

Een kandidaat dient “gedurende zijn deelname aan het programma alsmede na afloop daarvan op generlei wijze (...) enige mededeling te doen van (...) hetgeen bij de deelname aan (...) het programma tot zijn/haar kennis is gekomen”, citeert de Volkskrant de deelnemersovereenkomst.

Twee media-advocaten en een media-jurist bekeken op verzoek van de Volkskrant het contract inhoudelijk. Ze begrijpen dat deelnemers zich geïntimideerd voelen, al is het twijfelachtig of de producent in dit geval een boete zal opleggen. Ook een rechter zal het aankaarten van seksueel grensoverschrijdend gedrag belangrijker vinden, stellen ze.

“Maar het is nooit een gelopen race voor de deelnemers. Daarom is dit voor hen ook zo bedreigend”, aldus media-jurist Joep Weel. Gisteren bleek dat tegen voice-coach Ali B. een tweede aangifte is binnengekomen. RTL heeft daarop de samenwerking met de rapper voorlopig opgeschort. Meer bij de Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.