word studentlid

— vrijdag 23 juni 2017, 12:10 | 4 reacties, praat mee

Journalist De Stentor fingeerde interview met burgemeester Dalfsen

Journalist De Stentor fingeerde interview met burgemeester Dalfsen
Illustratie: Claudia Tuhehay

Hoofredacteur Allard Besse van De Stentor is in ‘gesprek’ met een journalist van zijn krant die een interview fingeerde met burgemeester Han Noten van Dalfsen. Hij ontkent dat de bewuste journalist ontslag is aangezegd, zoals in een – anonieme - mail staat van de Stentor-redactie aan Villamedia. ‘Dat is onjuist’, aldus Besse. Wel zegt hij dat de werkwijze van de journalist in kwestie ‘niet kan’. In een later stadium zal volgens de hoofdredacteur bekend worden wat de gevolgen zijn. Laatste wijziging: 23 juni 2017, 14:16

De gemeente Dalfsen schreef deze week in een persbericht dat burgemeester Noten de handelswijze van De Stentor ernstig betreurt. ‘In een onlangs verschenen publicatie in het dagblad over de werkdruk bij de gemeente Dalfsen wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat burgemeester Noten is geïnterviewd. Er werd echter geciteerd uit een notitie van een bijlagenboek bij een agendapunt van de gemeenteraad eind februari. Het gesuggereerde interview heeft nooit plaatsgevonden.’

Het is niet de eerste keer dat de handelswijze van De Stentor in het verkeerde keelgat schiet bij de burgemeester. ‘In februari 2016 vond een treinongeval plaats in Dalfsen en ook toen werd in een publicatie een interview met de burgemeester geveinsd. De heer Noten heeft destijds expliciet aangegeven om even geen interviews te geven en tot zijn grote verbazing deed De Stentor voorkomen alsof er wel een interview had plaatsgehad over het treinongeval’, aldus de gemeente.

Noten heeft deze week contact gehad met hoofdredacteur Besse. ‘De Stentor heeft de foute handelswijze erkend en op dinsdag 20 juni een kleine correctie geplaatst op de voorpagina van regiokatern Vechtdal in de krant.’ Dat is voor de burgemeester echter niet genoeg. Hij eist de digitale verwijdering van de betrokken artikelen, en de artikelen die naar aanleiding daarvan zijn geschreven. Daarnaast is de burgemeester van plan om deze kwestie voor te leggen aan de Raad voor de Journalistiek.

 

 

Bekijk meer van

Stentor

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

noreasscher@gmail.com, 24 juni 2017, 23:09

In het normale maatschappelijk verkeer zou zoiets waarschijnlijk gewoon valsheid in geschrifte genoemd worden.

E. van de Beek, 24 juni 2017, 23:20

Ik ben ook een keer geïnterviewd opgevoerd in deze krant, door een freelancer die ik nimmer had gezien of gesproken. 
Toen ik hierover mij beklag deed bij de chef die verantwoordelijk was voor deze publicatie, vond ik geen gehoor. Het was mijn woord tegen dat van de journalist, aldus de chef. Want de freelancer in kwestie hield bij hoog en laag vol dat hij mij had gesproken.

Janny Kok, 26 juni 2017, 17:07

Ik herinner me nog een ‘fake interview’ dat een kaderlid van de NVJ voor het Brabants Dagblad in de jaren 90 afnam van de toenmalige minister van landbouw. De minister had de collega nooit te woord gestaan, zijn woordvoerder wel. Destijds was het begrip ‘nep nieuws’ nog geen gemeengoed. Nu wel. Benieuwd wat het vervolgd van de nu voorliggende kwestie zal zijn.

Arthur 't Hart, 26 juni 2017, 21:02

Geachte ‘literatoren’ van De Journalist,
Het is handelwijze. Handelwijze, zonder s. En dus niet handelswijze, zoals in dit verhaal diverse malen gedebiteerd. Laten wij, als journalisten, als leden van NVJ, en zeker als redactieleden van De Journalist, toch op z’n minst proberen de Nederlandse taal enigermate correct te gebruiken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.