data als kans

— maandag 13 juli 2015, 17:18 | 0 reacties, praat mee

Katholiek Nieuwsblad verliest zaak rond ANBI-status

In 1983 verscheen de eerste editie van het Katholiek Nieuwsblad - Ton Schutz / ANP

Het Katholiek Nieuwsblad verliest na een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de zogeheten ANBI-status, een belastingvoordeel voor schenkingen aan zulke zogenoemde Algemeen Nut Beogende Instellingen. In augustus vorig jaar oordeelde de rechtbank in Arnhem nog dat de ANBI-status voor het weekblad gerechtvaardigd was, maar die beslissing is deels vernietigd na hoger beroep van de Belastingdienst. Laatste wijziging: 16 juli 2015, 11:04

Volgens de rechtbank hanteert het blad ‘min of meer’ commerciële tarieven voor activiteiten die niet voldoen aan de wettelijke eis voor ANBI’s. Die schrijft voor dat organisaties met feitelijke werkzaamheden rechtstreeks en primair een algemeen nut dient te beogen.

Ondanks het feit dat binnen de kring van lezers waarde wordt gehecht aan de activiteiten (“Het berichten over de Blijde Boodschap, wijzend naar Gods Koninkrijk en gericht op de doorwerking van het Evangelie in de samenleving in al haar facetten”, aldus het bestuur) is het algemeen belang naar het oordeel van het hof niet aangetoond.

Volgens het Katholiek Nieuwsblad zijn de inkomsten uit de voordelig aftrekbare giften hard nodig om als niche-uitgave te kunnen overleven. De stichting achter het weekblad wijst erop dat de uitgave nog nooit winst heeft gemaakt en alleen kan verschijnen met hulp van donateurs. Van een commercieel tarief is volgens het blad bovendien geen sprake, omdat het abonnementstarief onder de kostprijs ligt. De overheid zelf hanteert als definitie voor een commercieel tarief als dat boven de kostprijs ligt.

In een nog te verschijnen interview in het Katholiek Nieuwsblad noemt hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam professor Sigrid Hemels de uitspraak problematisch, met mogelijk effecten in de culturele sector zoals bijvoorbeeld klassieke muziek. Daar worden op zichzelf niet-rendabele producties ook vaak via ‘vriendenstichtingen’ meegefinancierd. Tegelijk kunnnen grote commerciële musicals en een dagblad als de Telegraaf het door hun omvang en bereik zonder ANBI-status af, aldus het weekblad.

Tijdens de rechtszaak had de stichting nog verwezen naar een verliesgevende uitgeverij van bladmuziek, die volgens een ander arrest van de Hoge Raad wél een ANBI-statuskreeg toegekend. “Waarom heeft het Hof dit arrest niet consequent toegepast? Religie, levensbeschouwing en cultuur zijn immers alle drie even “algemeen nuttig”. De Belastingdienst mag hierin geen onderscheid maken. Of zullen de inspecteurs ook theaters en concertgebouwen gaan beoordelen of zij prijzen hanteren die min of meer gebruikelijk zijn?”, schrijft het Katholiek Nieuwsblad, dat door de uitspraak zegt te zijn overvallen.

In een eerdere zaak kreeg de Scientology Kerk Amsterdam in 2013 een ANBI-status toegekend, al wil de Hoge Raad dat daar nogmaals naar wordt gekeken.

Er wordt nog gestudeerd op vervolgstappen, aldus het bestuur.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.