word studentlid

— woensdag 26 april 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

De Schepping: Saar Slegers over haar nieuwste podcast ‘Vriend en Vijand’

De Schepping: Saar Slegers over haar nieuwste podcast ‘Vriend en Vijand’
© Studio Carin Verbruggen/Ferry Drenthem Soesman

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun werk. Dit keer wetenschapsjournalist en radiomaker Saar Slegers over ‘Vriend of Vijand’, een podcast over over kennisspionage op Nederlandse universiteiten. Laatste wijziging: 26 april 2023, 14:22

‘Naïef’ - zelden heb ik dat woord zo vaak horen vallen als tijdens de interviews voor mijn podcast Vriend of Vijand. In deze serie onderzoek ik hoe Nederland probeert te voorkomen dat waardevolle technologische kennis op universiteiten weglekt naar landen ‘die het niet goed met ons voorhebben’. In bijna elk gesprek dat ik voerde, werd er wel iemand van naïviteit beticht: wetenschappers zijn naïef, de inlichtingendiensten zijn naïef, politici zijn naïef. En steeds vaker vroeg ik me af: hoe naïef ben ik zelf eigenlijk?

Mijn project begon met een bevriende onderzoeker, Hamid, die me in tranen vertelde dat hij had besloten te vertrekken uit Nederland. Hij had een geweldige baan aan een universiteit en woonde al tien jaar in Nederland, maar voelde zich niet meer welkom hier vanwege zijn Iraanse nationaliteit. Het kabinet had kort daarvoor aangekondigd om onderzoekers in ‘gevoelige vakgebieden’ te gaan screenen op banden met het Iraanse regime en Hamid merkte dat alleen al zijn Iraanse nationaliteit hem in ogen van anderen verdacht maakte. Uiteindelijk besloot hij het leven dat hij hier had opgebouwd achter zich te laten en aan de slag te gaan in nota bene Amerika, waar hij zich wel welkom voelde.

Door Hamids verhaal ging ik met andere ogen kijken naar de wereld van de wetenschap. Als er één plek is waar internationale uitwisseling centraal staat, is het wel op universiteiten. Ik vroeg me af: hoezo wordt hier opeens een grens getrokken tussen kennis die wel of niet gedeeld mag worden? En tussen onderzoekers die wel en niet te vertrouwen zijn? Kan dat wel?

Niet de meest ideale uitgangspositie voor het maken van een podcast, waarvoor je juist goede vertellers nodig hebt, mensen die hun dilemma’s met de luisteraar willen delen.

Het bleken ongemakkelijke vragen. Ik ben gewend dat onderzoekers niets liever doen dan vertellen over hun onderzoek, maar nu werd het me al snel duidelijk dat mensen, als het het gaat over kennisveiligheid, voorzichtig zijn. De inlichtingendiensten waarschuwen dat de nationale veiligheid op het spel staat. En niemand wil die in gevaar brengen… of voor naïef versleten worden.

Ik moet bekennen: dit was niet de meest ideale uitgangspositie voor het maken van een podcast, waarvoor je juist goede vertellers nodig hebt, mensen die hun dilemma’s met de luisteraar willen delen. Maar toch wilde ik een poging wagen. Want precies door de angst om openbaar over veiligheidskwesties te spreken, ontstaat een situatie waarin onderzoekers op basis van hun nationaliteit worden uitgesloten - ‘voor de zekerheid’ - óf waarin echte veiligheidsrisico’s aan de kant worden geschoven.

Door goed zoeken en lang volhouden, vond ik mensen die wel bereid waren om hun verhaal te doen. Tot minister Robbert Dijkgraaf aan toe. Of mensen elkaar, na het luisteren van mijn podcast niet meer voor naïef uitmaken, betwijfel ik, maar ik hoop wel een bredere discussie aan te zwengelen en daarmee een beter kennisveiligheidsbeleid.

Saar Slegers is wetenschapsjournalist en radiomaker. Ze maakt podcasts en reportages voor onder andere NPO Radio 1, VPRO, NTR en HUMAN, zoals ‘De Rode Draad’ (Bureau Buitenland, VPRO) en ‘De Man en de Maan’ (DOCS, NTR). Voor De Man en de Maan kreeg ze de titel Meesterverteller van de Stichting Verhalende Journalistiek, won ze de Gouden Beitel en werd ze genomineerd voor de Prix Europa. Vriend of Vijand, is sinds zaterdag 15 april wekelijks te beluisteren tussen 14.00 en 15.00 uur bij Argos, HUMAN/VPRO, NPO Radio 1. De podcast is ook te beluisteren via de podcastplatforms.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.