De Krim: boete voor journalist na kritisch stuk over mensenrechtensituatie op het schiereiland

Een rechtbank in Simferopol op de door Rusland geannexeerde de Krim heeft een journalist tot een boete veroordeeld vanwege het verspreiden van informatie over een verboden organisatie. Het boetebedrag dat hoofdredacteur Bekir Mamutov van uitgave Qirim moet betalen is relatief laag (omgerekend zo'n 42 euro) maar hij gaat met de zaak naar het Hooggerechtshof.
Het Oekraïense schiereiland de Krim staat sinds 2014 onder bestuur van Rusland. Na een invasie en een internationaal niet erkend referendum werd het gebied aan Rusland toegevoegd. De persvrijheid nam daarop een duik omlaag, met verschijningsverboden voor diverse media en strafmaatregelen tegen Oekraïense journalisten die op het schiereiland willen werken.
Nieuwsuitgave Qirim publiceerde in oktober vorig jaar een stuk over de huidige mensenrechtensituatie op de Krim, waarbij in het stuk ook de zogeheten Mejlis aanhaalde, een in 2016 door Rusland verboden politieke organisatie. Volgens Rusland zou deze Mejlis geweld en haat jegens Russen nastreven.
Mamutov noemt de rechtszaak en zijn veroordeling een vergelding voor de verslaggeving die Qirim doet. Tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ zegt Mamutov: “Er zijn nauwelijks nog media op de Krim die zich ondergeschikt hebben gemaakt aan de Russsische Staat. We zijn als een soort splinter in de vinger van de autoriteiten.”
De Russische toezichthouder Roskomnadzor kondigde in november vorig jaar stappen aan tegen Qirim. De behandeling werd maanden uitgesteld toen Mamutov een besmetting met corona opliep.
Ondertussen loopt de spanning in Oekraïne op: Rusland heeft de laatste tijd meer troepen naar de grensstreek gebracht.
Praat mee