training eu starters

— donderdag 22 april 2021, 08:59 | 0 reacties, praat mee

De Krim: boete voor journalist na kritisch stuk over mensenrechtensituatie op het schiereiland

Pro-Putin reclame op de Krim, kort na de annexatie door Rusland. | AFP

Een rechtbank in Simferopol op de door Rusland geannexeerde de Krim heeft een journalist tot een boete veroordeeld vanwege het verspreiden van informatie over een verboden organisatie. Het boetebedrag dat hoofdredacteur Bekir Mamutov van uitgave Qirim moet betalen is relatief laag (omgerekend zo'n 42 euro) maar hij gaat met de zaak naar het Hooggerechtshof. Laatste wijziging: 22 april 2021, 09:02

Het Oekraïense schiereiland de Krim staat sinds 2014 onder bestuur van Rusland. Na een invasie en een internationaal niet erkend referendum werd het gebied aan Rusland toegevoegd. De persvrijheid nam daarop een duik omlaag, met verschijningsverboden voor diverse media en strafmaatregelen tegen Oekraïense journalisten die op het schiereiland willen werken.

Nieuwsuitgave Qirim publiceerde in oktober vorig jaar een stuk over de huidige mensenrechtensituatie op de Krim, waarbij in het stuk ook de zogeheten Mejlis aanhaalde, een in 2016 door Rusland verboden politieke organisatie. Volgens Rusland zou deze Mejlis geweld en haat jegens Russen nastreven.

Mamutov noemt de rechtszaak en zijn veroordeling een vergelding voor de verslaggeving die Qirim doet. Tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ zegt Mamutov: “Er zijn nauwelijks nog media op de Krim die zich ondergeschikt hebben gemaakt aan de Russsische Staat. We zijn als een soort splinter in de vinger van de autoriteiten.”

De Russische toezichthouder Roskomnadzor kondigde in november vorig jaar stappen aan tegen Qirim. De behandeling werd maanden uitgesteld toen Mamutov een besmetting met corona opliep.

Ondertussen loopt de spanning in Oekraïne op: Rusland heeft de laatste tijd meer troepen naar de grensstreek gebracht.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne De Krim

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.