— woensdag 18 maart 2015, 09:28 | 0 reacties, praat mee

De Krim nu toonbeeld onvrijheid

Dmitry Serebryakov / AFP

Sinds Rusland het schiereiland de Krim annexeerde, vandaag een jaar geleden, is de vrijheid van meningsuiting in het gebied uitgehold. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De nieuwe autoriteiten op de Krim weigeren onderzoek te doen naar minstens zeven ontvoeringen. Ook berichten over marteling van dissidenten worden niet onderzocht. Laatste wijziging: 3 december 2019, 14:29

Het recht van samenscholing en vereniging en de mensenrechten van inheemse Krim-Tataarse bevolking wordt geschonden. Pro-Oekraïense media worden aangepakt en kritiek op de nieuwe situatie wordt met geweld onderdrukt. “Het de-facto bestuur van het gebied gebruikt intimidatie en repressieve wetgeving om de media en niet-gouvernementele organisatie te beperken”, stelt Amnesty.

Een verplichte her-registratie van alle media actief op de Krim is gebruikt om ongewenste geluiden te onderdrukken: zo kreeg het Krim-Tataarse persbureau QHA geen nieuwe licentie. John Dalhuisen, directeur van het Europa en Centraal-Azië Programma van Amnesty International, vat de houding van de autoriteiten onder Russisch bestuur eenvoudig samen: vertrek of hou je bek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.