training eu starters

— maandag 15 juli 2019, 09:33 | 0 reacties, praat mee

De dagelijkse podcast NRC Vandaag trekt 15.000 luisteraars

Thomas Rueb - © Merlijn Doomernik

De dagelijkse podcast van NRC, die sinds eind maart te beluisteren is, trekt gemiddeld zo'n 15.000 luisteraars. De hoofdredactie heeft nu besloten met dat experiment door te gaan, meldt Sjoerd de Jong, Ombudsman van NRC. Laatste wijziging: 16 juli 2019, 09:19

De krant experimenteert sinds drie maanden met de dagelijkse podcast, NRC Vandaag. Volgens presentator Thomas Rueb moet de podcast “luisteraars door de ogen van de journalist laten meekijken, en doen begrijpen of voelen waarom iets belangrijk is”. De podcast moet geen radio-interview zijn, of een groepsgesprek, maar “een vertelling”.

Een geslaagd voorbeeld, vindt Rueb zelf, is de aflevering met justitieredacteur Marcel Haenen. Hij vertelt over zijn primeurs over de vertrouwenscrisis binnen het Openbaar Ministerie en de afwegingen rond het omgaan met tips en het publiceren van materiaal. Dat is volgens de Ombudsman “niet alleen leerzaam, het heeft een bijkomend voordeel: het geeft lezers, of luisteraars, inzicht in de afwegingen bij het maken van een krant. [...] De vertellingen in de podcast zijn één manier om inzicht te geven in dat proces”.

Er zijn al heel wat lessen geleerd in die paar maanden dat de podcast wordt gemaakt. “Zo komt wel meteen het dilemma van dit soort transparantie in zicht: hoeveel wil je laten zien van je interne afwegingen en de werkwijze van je journalisten?” En een aanverwant dilemma: de bescherming van bronnen en bronmateriaal. “Voor een podcast is de verleiding groot om iets te laten horen, bijvoorbeeld uit interviews. In een podcast over een in ongenade gevallen lokale politicus, was een stukje te beluisteren van een heimelijke opname die een redacteur in handen had gekregen; in een andere het begin van een telefoongesprek.”

De Jong stelt daarbij dat het oppassen blijft in wat je laat horen. “Voor opnames geldt: uitzenden mag alleen met toestemming van betrokkene, of bij een evident journalistiek belang.” [...] “De kans om jezelf terug te horen in een podcast kan een chilling effect hebben op gesprekspartners van journalisten. Bovendien, een geïnterviewde krijgt zijn tekst in Nederland vaak tevoren te lezen (té vaak), maar de montage van een podcast wordt niet vooraf voorgelegd.” Meer bij NRC

Villamedia had voorafgaand aan de start van NRC Vandaag een interview met presentator Thomas Rueb over de podcast.

Bekijk meer van

Thomas Rueb NRC Vandaag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.