basis naar compleet

— donderdag 8 februari 2024, 11:50 | 0 reacties, praat mee

De Correspondent dagvaardt het Openbaar Ministerie om afluisteren journalisten in mondkapjesonderzoek

December 2022: Sywert van Lienden zit op de publieke tribune tijdens het debat over een miljoenenorder aan schaarse mondkapjes tijdens de coronacrisis. | Robin Utrecht / ANP

De Correspondent dagvaardt het Openbaar Ministerie nadat drie journalisten van het journalistieke platform in 2022 zijn afgeluisterd. De rechter-commissaris had toestemming gegeven voor het plaatsen van afluisterapparatuur op een locatie waar Sywert van Lienden en zakenpartners een bespreking zouden hebben. De avond ervoor werd duidelijk dat ook journalisten bij dat gesprek aanwezig zouden zijn. Laatste wijziging: 8 februari 2024, 11:58

Het afluisteren gebeurde in het kader van onderzoek naar een omstreden zakendeal in coronatijd, waarbij de stichting die Van Lienden met partners runde voor de buitenwereld deed vooromen alsof schaarse mondkapjes om niet werden geleverd. In werkelijkheid werden miljoenen verdiend.

“Middels de dagvaarding wil De Correspondent via de rechter duidelijkheid krijgen over de mate waarin journalisten zich beschermd weten tegen het gericht afluisteren door het OM en andere opsporingsinstanties. Ook eisen wij de vernietiging van alle verkregen gegevens van het afgeluisterde gesprek, waaronder de transcripten waarin het gesprek is uitgewerkt”, schrijft De Correspondent-hoofdredacteur Rob Wijnberg.

Het Functioneel Parket (een landelijk opererend onderdeel van het OM, dat zich onder meer bezighoudt met fraudezaken, red.) besloot dat het afluisteren mocht doorgaan. De dwangmiddelen waren gericht op de verdachten en niet op de journalisten, meende het Functioneel Parket. De bronbescherming was volgens het Functioneel Parket bovendien niet in het geding, omdat de namen van alle verdachten al bekend waren.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld advocaten geldt voor journalistieke contacten geen verschoningsrecht. De aanwezige journalisten waren “bijvangst”, stelde het OM. Experts als mediarechtadvocaat Jens van den Brink noemde die visie vorig jaar verbijsterend. De wegwuivende reactie van het OM toont van Van den Brink aan dat “we waakzaam moeten blijven.”

“Op deze manier maakt het OM misbruik van haar macht, en dat is een ernstige situatie. En ook nog eens zonder blikken of blozen. Doodeng”, stelde de mediarechtadvocaat afgelopen november tegenover Villamedia.

De Correspondent staat er financieel niet alleen voor, schrijft Wijnberg. Het platform wordt in de rechtszaak gesteund door Stichting Democratie en Media en het Persvrijheidsfonds van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die een groot deel van de proceskosten voor hun rekening nemen. Ook een aantal leden van De Correspondent heeft gedoneerd om de proceskosten te drukken, aldus Wijnberg.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.