— dinsdag 10 november 2020, 08:22 | 0 reacties, praat mee

DDMA wil duidelijkheid van Commissariaat over Mediawet voor Youtubers

© YouTube

De branchevereniging voor data driven marketing (DDMA) roept het Commissariaat voor de Media (CvdM) op snel met duidelijkheid te komen omtrent de nieuwe Mediawet en de gevolgen voor YouTubers.

In een interview met Adformatie stelt Naomi van der Louw, de jurist van de DDMA, dat de toezichthouder al twee jaar de tijd heeft gehad om met de sector naar vraagtsukken te kijken, maar dat het tot op heden niet duidelijk is “óf en welke YouTubers nu onder hun bevoegdheid vallen en welke regels zij moeten naleven”.

“Dat vinden wij zonde, want het was niet nodig geweest. Er was voldoende tijd om samen te zorgen dat we er klaar voor zijn. YouTubers willen zich graag aan de regels houden, maar die zijn nu onduidelijk.”

In 2017 kwam het CvdM tot de conclusie dat veel Nederlandse YouTubers het niet zo nauw nemen met de regels. Vloggers en influencers moeten bijvoorbeeld duidelijk maken wat reclame is en of ze een dienst of product gratis of met korting hebben ontvangen. Na dat rapport stelde al een groep YouTubers afspraken vast in een ‘social code: YouTube, die meer transparantie belooft over reclame in hun video’s.

De toezichthouder heeft volgens Van der Louw ook nog niet duidelijk gecommuniceerd dat zij nog niet zullen handhaven, ook al is de Mediawet in werking getreden. “Daarbij heeft minister Arie Slob twee weken geleden in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat 300 YouTube-kanalen sowieso onder de Mediawet vallen. Wij weten niet hoe de Minister aan dit getal komt, op basis van welke criteria je onder deze wet valt en welke regels dan nu precies gelden. Wij willen als sector graag op tijd zorgen dat we ons aan de nieuwe wet kunnen houden en dat is op deze manier onmogelijk.”

Volgens Van der Louw geeft het Commissariaat aan op een rapport vanuit Europa te willen wachten voordat hier uitsluitsel over kan worden gegeven.

Lees ook:
Groep YouTubers belooft eerlijker te zijn over reclame (17 november 2020)
Veel sluikreclame in Nederlandse YouTube-vlogs (20 april 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.