training eu starters

— vrijdag 15 september 2023, 08:12 | 0 reacties, praat mee

David van Dam wint beste politieke foto van het jaar met shot van Eric van der Burg bij kabinetsval

David van Dam tijdens de uitreiking van de Prinsjesfotoprijs 2023. - © ANP ROBIN UTRECHT

David van Dam heeft donderdag de PrinsjesFotoprijs gewonnen voor de beste politieke foto van het afgelopen parlementaire jaar. De fotograaf kreeg de prijs voor een foto die hij maakte van staatssecretaris Eric van der Burg. Hij ontving de onderscheiding in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer van de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. Laatste wijziging: 15 september 2023, 08:22

Op de foto is Van der Burg te zien die in de Trêveszaal zijn handen voor het gezicht slaat. Van Dam maakte de foto tijdens het crisisoverleg over het asiel- en migratiedossier, waarover het kabinet uiteindelijk viel. De foto maakte het meeste indruk op de jury, die bestaat uit juryvoorzitter Jan Dirk van der Burg, journalist Anke Truijen en Eerste Kamerlid Farah Karimi.

De PrinsjesFotoprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro. De andere twee genomineerden voor de prijs waren Remko de Waal en Bart Maat. De Waal maakte een foto van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, die Villa Ockenburgh verliet na afloop van een overleg over het landbouwakkoord. Op de foto van Maat is demissionair premier Mark Rutte te zien in een groepsknuffel met VVD-Kamerleden. De foto werd gemaakt nadat hij zijn vertrek uit de politiek had aangekondigd tijdens een debat over de val van het kabinet.

De PrinsjesFotoprijs werd dit jaar voor de tiende achtereenvolgende keer uitgereikt. Naast de PrinsjesFotoprijs werden donderdag ook de PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesPodcastprijs uitgereikt. Die gingen respectievelijk naar het boek Onze Constitutie van Wim Voermans en naar NRC Vandaag voor hun aflevering Hoe de Groningse gasmissie van Wiebes mislukte. De wedstrijden zijn onderdeel van het Prinsjesfestival dat elk jaar rond Prinsjesdag plaatsvindt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.