— maandag 17 september 2018, 11:13 | 0 reacties, praat mee

David van Dam winnaar Prinsjesfotoprijs 2018

© David van Dam

David van Dam heeft met zijn foto van afgetreden minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de Prinsjesfotoprijs van dit jaar gewonnen. Uit ongeveer 80 inzendingen van negen fotografen, werd van Dams foto gekozen. Laatste wijziging: 17 september 2018, 12:25

De jury bestond dit jaar onder andere uit oud-parlementair fotograaf Bert Verhoeff, Eerste Kamerlid Joris Backer (D66) en KABK-docent fotografie Loek van Vliet. “De winnende foto laat op uitmuntende wijze het theatrale aspect van de politiek zien. Zowel qua vorm als qua inhoud”, luidt een passage uit het juryrapport.

Nadat Hennis-Plasschaert haar aftreden had aangekondigd in de Tweede Kamer, werd ze op haar departement met applaus ontvangen. Door de manier waarop Van Dam ‘ongepast’ het ministerie binnen liep voor de minister, kon hij dit indrukwekkende moment fotograferen. De scene en van Dams manier van fotograferen, maakt de foto volgens de jury erg krachtig en daarmee een terechte winnaar.

Ook de winnaar van de Prinsjesboekenprijs 2018 is bekendgemaakt. Deze prijs, voor het beste politieke boek van het afgelopen politieke jaar, is gewonnen door Remieg Aerts. De oud-hoogleraar politieke geschiedenis schreef het boek ‘Thorbecke wil het’, over de 19e -eeuwse liberale politicus Johan Rudolph Thorbecke.

Toof Brader, oud-politiek journalist bij NPO Politiek, Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie en Jan Schinkelshoek, oud-lid van de Tweede Kamer, vormden de jury. Zij kozen het winnende boek uit 50 inzendingen. De andere twee genomineerden waren ‘Straatpolitiek’ van Femke Kaulingreks en ‘Overspannen Democratie’ van Gijs Oenen.

Villamedia sprak eerder met Van Dam over zijn werk.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.