— woensdag 28 september 2022, 10:18 | 1 reactie, praat mee

Publieksprijs PrinsjesFotoPrijs naar David van Dam

Een ogenschijnlijk uitgebluste Carola Schouten rookt een sigaret tijdens een pauze in de onderhandelingen over het kabinet-Rutte IV | David van Dam

Fotojournalist David van Dam heeft dit jaar de publieksprijs van de PrinsjesFotoPrijs gewonnen. Volgens het publiek is zijn foto van een rokende Carola Schouten tijdens de formatie de beste politieke foto van het parlementaire jaar 2021-2022. Laatste wijziging: 28 september 2022, 10:19

Carola Schouten was als secondant van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers betrokken bij de onderhandelingen over het kabinet-Rutte IV. Dit zou de langste formatie uit de parlementaire geschiedenis worden. “De frustratie spat van de foto af”, aldus Lotte Kamphuis van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ze reikte de prijs gisteren uit aan Van Dam in Pulchri Studio in Den Haag.

In 2019 won Van Dam de PrinsjesFotoPrijs voor opnieuw een peukenplaat: van Dam fotografeerde FvD-leider Thierry Baudet in diens fractiekamer tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen. Baudet rookte een sigaret en dronk een glas wijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 29 september 2022, 08:31

Deze foto zegt mij meer dan de winnaar van de vak??? Prijs die gewonnen werd met een niets zeggende kiek.
Klink vreemd maar volgens mij moet je als fotojournalist met een foto kunnen vertellen en laten zien wat er gebeurt en waarom die foto nieuwswaarde heeft.

Nu weet ik ook dat dit niet altijd mogelijk is.vergekijk ik deze foto met de winnaar van de vorige fotograaf dan gaat mijn en waarschijnlijk van wel van onze collega fotojournalisten de voorkeur uit naar dit soort foto’s.
Helaas in mijn lange carrière in de fotografie en de sportfotografie komt er mijn een inziens veel vriendjes en hoe kan het ook anders politieke bij kijken.
De Nederlandse fotojournalistiek is er een geworden van kiekjes en voor al niets zeggen de plaatjes in de krant.
Dus middels deze wil ik de collega die de Publieksprijs heeft gewonnen van harte feliciteren kennelijk weet men nu op de fotoredactie wat mensen willen zien en niet een fotoredactie.
Dus volgende keer graag een iets meer zeggende en vertellen de Prinsjesdag foto als winnaar.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.