banner festival 23

— maandag 5 maart 2018, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Crisis in Slowakije na moord op onderzoeksjournalist

Duizenden Slowaken zijn de straat opgegaan om onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde te herdenken. - © Jakub Gavlak / EPA

De moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak heeft het land geschokt. President Andrej Kiska wil een herschikking van de regering of vervroegde verkiezingen om het vertrouwen van de burgers in de overheid weer terug te krijgen. Premier Robert Fico weigert. Laatste wijziging: 5 maart 2018, 16:17

Kuciak werd vorige week samen met zijn verloofde doodgeschoten in hun huis. Het stel is mogelijk vermoord wegens het speurwerk van de journalist. De 27-jarige Kuciak was onderzoeksjournalist bij het Slowaakse Aktuality.sk Zijn laatste, postuum gepubliceerde, artikel ging over het misbruik van EU-subsidies. Daarbij was hij mogelijk via de zogeheten Panama Papers op het spoor gekomen van bestaande banden tussen de Italiaanse maffia en Slovaakse politici en regeringsfunctionarissen. Volgens Reuters zou een van de mannen in dat onderzoek werken voor premier Fico. 

Kiska voegde eraan toe dat het vertrouwen van de Slovaken in de staat, de overheid en haar functionarissen en in hun vermogen om de burgers veiligheid te garanderen, hersteld moet worden. Hij kondigde aan zijn voorstel in de komende dagen met de leiders van de politieke partijen te willen bespreken.

Fico liet meteen weten dat niet te zien zitten. Het zou de verkiezingsuitslag van 2016 ondermijnen. Kiska kan de regering niet dwingen te veranderen, maar zijn woorden zorgen wel voor druk. De premier liet weten dat alle coalitiepartners akkoord zouden moeten gaan met dergelijke stappen. Het doel zou volgens hem moeten zijn het onderzoeken van de moord op de journalist.

Het Europees Parlement stuurt komende week een delegatie naar Slowakije om de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak te onderzoeken. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag. Er zouden woensdag acht leden van het Europees Parlement naar Slowakije reizen om gedurende drie dagen informatie over de daad en de achtergronden te verzamelen. Er zouden gesprekken gepland zijn met meerdere ministers, onder wie premier Fico. De parlementariërs zullen ook spreken met journalisten die net als Kuciak kritisch tegenover de regering staan.

Duizenden mensen hebben vrijdag de moord op de de 27-jarige Kuciak en zijn verloofde herdacht. Kuciak werd zaterdag begraven in de West-Slowaakse stad Stiavnik. Op die dag werd ook bekend dat de zeven Italianen zijn vrijgelaten die sinds vrijdag vastzaten voor de moord. Onduidelijk is of ze nog ergens van worden verdacht.Meer bij de NOS I / II / Trouw / Reuters

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.