— maandag 25 november 2019, 11:38 | 0 reacties, praat mee

Artsen luiden noodklok over gezondheid Julian Assange

Oktober 2019: mensen demonstreren bij de rechtbank voor Julian Assange, die op dat moment een hoorzitting had | Reuters

Julian Assange is zo ziek, dat hij uit de gevangenis moet worden overgebracht naar een ziekenhuis. Anders overleeft hij het simpelweg niet. Daarvoor waarschuwen zestig artsen in brief aan Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken. Laatste wijziging: 24 februari 2020, 14:38

Assange heeft volgens de artsen dringend lichamelijke en geestelijke verzorging nodig. De zeven jaar in de Ecuadoriaanse ambassade, waar afgelopen april een einde aan kwam, en de jaar celstraf die hij nu uitzit hebben zijn tol geëist.

De lichamelijke toestand van de oprichter van WikiLeaks zou de afgelopen periode sterk achteruit zijn gegaan. “Er is geen tijd te verliezen”, waarschuwen de artsen in het 16-pagina’s tellend document. Patels voorganger tekende in juni het uitleveringsverzoek dat de Verenigde Staten deed.

De artsen baseerden hun oordeel op onder meer Assanges recente verschijningen voor de rechtbank, waar hij verward zou zijn geweest en broos overkwam. Eerder deze maand concludeerde een speciale VN-rapporteur eveneens dat Assanges gezondheid ernstig achteruit is gegaan en zijn leven inmiddels in gevaar is.

“De overduidelijke en voortdurende willekeur die zowel het juridische systeem en de Britse overheid in deze zaak laten zien suggereert een alarmerend afscheid van de Britse toewijding aan mensenrechten en rechtsgang”, stelt rapporteur Nils Melzer. Minister Patel heeft nog niet op de brief gereageeerd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.