— dinsdag 26 oktober 2021, 13:51 | 0 reacties, praat mee

Hoger beroep in uitleveringszaak WikiLeaks-oprichter

Demonstratie tegen de eventuele uitlevering van Julian Assange in Londen - © Tolga Akmen / AFP

Woensdag en donderdag start het hoger beroep bij de Britse Hoge Raad over de eventuele uitlevering van Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, aan de VS.

De Verenigde Staten wil dat Assange uitgeleverd wordt om daar terecht te staan voor onder andere spionage, het publiceren van staatsgevaarlijke informatie op WikiLeaks en het actief werven van hackers. Er hangt hem potentieel 175 jaar cel boven het hoofd.

De rechtbank in Londen weigerde in januari Assange aan de Amerikanen over te dragen uit vrees voor zijn geestelijke gezondheid. De VS gingen tegen dit besluit in beroep.

Assange zit momenteel opgesloten in Groot-Brittannië. Het team achter de Australiër wil proberen de Hoge Raad te wijzen op nieuwe ontwikkelingen in de slepende zaak, meldt het AD. Volgens publicaties van Yahoo News zocht inlichtingendienst CIA naar mogelijkheden om hem te ontvoeren. Volgens de reconstructie is onder Trump ook een eventuele moordaanslag besproken. Iets waar het Amerikaanse Congres deze week informatie over opvraagt, meldt Yahoo News.

Kristinn Hrafnsson, hoofdredacteur van WikiLeaks, gaf maandag bij een persbijeenkomst in London aan dat het niets anders is dan wat “Saudi-Arabië plande met Jamal Khashoggi”. “Alleen voerden ze het niet uit.” De Saudische journalist Khashoggi werd in 2018 op het consulaat in het Turkse Istanboel gedood door de geheime dienst van kroonprins Mohammed bin Salman.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.