— vrijdag 6 maart 2020, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Coronavirus en de verspreiding van nepnieuws

© Science Photo Library

Met de komst van het coronavirus COVID-19 in Nederland was het wachten op het eerste nepnieuws. Hoewel de meest gedeelde berichten betrouwbaar zijn en naar serieuze nieuwssites en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) linken, is er ook nepnieuws verspreid. Dat blijkt uit onderzoek van datajournalistiek platform Pointer van de KRO-NCRV en de NOS naar nieuwsberichten die via Twitter zijn gedeeld.

In de periode van woensdag 19 februari tot en met donderdag 5 maart zijn ruim 106.000 tweets in het Nederlands verstuurd over het coronavirus. Pointer en de NOS keken naar specifieke termen en keken uiteindelijk naar 54.000 tweets waar een url in voorkwam, en beoordeeld of de informatie op die website betrouwbaar was. Links moeten minstens tien keer getweet zijn voordat ze werden beoordeeld.

In die periode werden 20 berichten uit dubieuze of onbetrouwbare bronnen minstens tien keer geretweet. In totaal gebeurde dat ten minste 768 keer. De oorspronkelijke verspreiders hadden opgeteld 881.099 volgers.

Populair op Twitter was een lijst met een onjuist aantal gevallen van besmetting door het virus. Die link werd bijna 45.000 keer bekeken. Het RIVM heeft toen gereageerd. “Op onze website corrigeren we nepnieuws als we dat nodig vinden. Als het klein blijft, dan laten we het zitten,” aldus RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.

Ook Omroep Brabant waarschuwde afgelopen maandag dat er nepnieuws de ronde doet met als afzender Omroep Brabant.

Lees ook de tips die Frits van Exter heeft voor journalisten en media die berichtten over het coronavirus:
Frits van Exter over live bloggen in tijden van pandemie (3 maart 2020)
Hoe kalm kun je over paniek berichten? Frits van Exter geeft raad (25 februari 2020)

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.