banner festival 23

— maandag 9 maart 2020, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Dilemma’s van de NOS bij verslaggeving over het coronavirus

Noord-Italië is vanaf vandaag afgesloten in een poging verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. - © Miguel Medina / EPA

De NOS heeft in een journalistieke verantwoording uitgelegd met welke dilemma's de redactie worstelt over het verslaan van de verspreiding en de impact van het coronavirus COVID-19. Laatste wijziging: 9 maart 2020, 09:32

Hoofdredacteur Marcel Gelauff stelt dat “aan de ene kant willen we natuurlijk verslag doen van wat er gebeurt. Want dit gaat iedereen aan en verslag doen van voor ons publiek relevante gebeurtenissen is de kern van onze taak. De belangstelling voor de berichtgeving en de behoefte aan informatie is ook erg groot, merken we. Er is heel veel behoefte aan concrete en feitelijke informatie over het virus en aan alle ontwikkelingen rond corona. Maar aan de andere kant willen we als redactie de ziekte natuurlijk niet verder verspreiden en ook voorkomen dat collega’s als gevolg van ons werk ziek worden”.

Daarom laat Gelauff weten dat de NOS vanaf het begin van de uitbraak de aanpak volgt “die door de autoriteiten is gedefinieerd, in Nederland door het RIVM, en in China en Italië door de gezondheidsautoriteiten daar. Dat betekent het volgen van hun gedragsregels qua hygiëne, het mijden van afgesloten plaatsen, het voorkomen van onnodig reizen, etcetera”.

“Onze correspondent in Italië is op dit moment in het gebied dat vanmorgen door de autoriteiten is afgesloten. We kiezen er nu voor om daar te zijn en verslag te doen uit het noorden van Italië, omdat de afsluiting van het gebied miljoenen mensen in hun dagelijks leven raakt.” Gelauff sluit af met de informatie dat de hygiëne- en gedragsmaatregelen worden gevolgd die de autoriteiten voorschrijven. “Verder zullen we ons elke dag opnieuw afvragen of we de gekozen aanpak nog gepast en verantwoord vinden.”

 

Bekijk meer van

NOS COVID-19 corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.