— dinsdag 21 juli 2020, 16:03 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: psychische problemen voor journalisten die verslag doen over COVID-19

© NIAID-RML

Journalisten die verslag doen over COVID-19, vertonen tekenen van angst en depressie. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar het emotionele welzijn van journalisten.

Het onderzoek is in juni uitgevoerd door Anthony Feinstein, neuropsychiater en hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Toronto, en Meera Selva, directeur van het Journalist Fellowship-programma van het Reuters Institute for the Study of Journalism, in samenwerking met een team van onderzoekers. Het bouwt verder op eerder werk van Feinstein die onderzocht hoe journalisten reageren op extreme gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de aanslagen van 9/11, de oorlog in Irak, en de georganiseerde misdaad in Mexico.

Er zijn in juni middels een steekproef 73 journalisten van internationale nieuwsorganisaties ondervraagd. Zij hebben vragen beantwoord over hun arbeidsomstandigheden en emotionele toestand. Alle journalisten hebben gewerkt aan verhalen die rechtstreeks verband houden met de pandemie.

Ongeveer 70 procent van de respondenten lijdt aan een zekere mate van psychische problemen en de reacties suggereren dat 26 procent symptomen ervaart van bezorgdheid, gevoel van onrust, slapeloosheid, slechte concentratie en vermoeidheid, wat overeen kan komen met een angststoornis.

Ongeveer 11 procent van de respondenten meldt symptomen van posttraumatische stressstoornis, waaronder terugkerende gedachten en herinneringen aan een traumatische COVID-19-gerelateerde gebeurtenis, een verlangen om herinneringen aan de gebeurtenis te vermijden en gevoelens van schuld, angst, woede, horror en schaamte.

Ondanks dat het gaat om voorlopige resultaten trekken de onderzoekers al aan de bel. “De belangrijkste bevindingen zijn zo opvallend dat we de druk waaronder veel journalisten werken moeten aankaarten, zodat nieuwsmedia en anderen kunnen overwegen hoe ze kunnen reageren op de problemen die we identificeren.”

Het gaat volgens Meera Selva en Anthony Feinstein om ervaren verslaggevers, die werken bij grote, gevestigde nieuwsmedia, met gemiddeld 18 jaar ervaring. En vrijwel iedereen - 99 procent - beschouwt zichzelf als in goede lichamelijke gezondheid, maar ze worden hard geraakt door de omstandigheden.

Slechts 4 procent van de respondenten was in het begin gespecialiseerd als gezondheidsverslaggevers, maar nu zegt 74 procent te berichten over gezondheidsgerelateerde zaken die verband houden met de pandemie. Meer bij Nieman Lab

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.